Κόσμος|01.01.2023 17:25

Το 2023 βρήκε τους Ουκρανούς στα μπαλκόνια, να σφυροκοπούνται από εκρήξεις - Πώς η ομιλία Πούτιν έδειξε ότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)
Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο, παραμονή Πρωτοχρονιάς (AP Photo)

Το ρολόι στον πύργο του Κρεμλίνου χτυπάει μεσάνυχτα. Ακούγεται ο ρωσικός εθνικός ύμνος. Στη συνέχεια, το κρατικό Channel One TV ξεκινά το 2023 με ένα ποπ τραγούδι: «Είμαι Ρώσος και θα πάω μέχρι τέλους... Είμαι Ρώσος, για να εκδικηθώ τον κόσμο».

Ένας από τους διασημότερους πολεμικούς ανταποκριτές του σταθμού κρατάει ένα ποτήρι σαμπάνια, κάνει πρόποση για το 2023 και εύχεται «περισσότερα καλά παρά κακά νέα από τη γραμμή του μετώπου». Μαζί του, άνδρες με στρατιωτικές στολές. Μάλιστα, ένας αξιωματούχος από τη Μόσχα δηλώνει: «Εύχομαι σε όλους μας ειρήνη. Αλλά η ειρήνη θα έρθει μόνο μετά τη νίκη μας».

Καταλαβαίνετε το νόημα. Οι φετινές εορταστικές... εξτραβαγκάνζες στη ρωσική τηλεόραση είναι ένα περίεργο μείγμα του «ας διασκεδάσουμε και ας νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», όπως εκτιμά δημοσιογράφος του BBC.

Αυτό δεν είναι το συνηθισμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα για μια πρωτοχρονιάτικη βραδιά στη Ρωσία. Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι μια κανονική πρωτοχρονιάτικη βραδιά. Το «κανονικό» εξαφανίστηκε πριν από 10 μήνες, όταν η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Τίποτα το φυσιολογικό στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία Πούτιν

Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό λαό δεν είχε τίποτα το «φυσιολογικό». Συνήθως, για την ετήσια ομιλία του ο πρόεδρος στέκεται μόνος του έξω από το Κρεμλίνο. Φέτος, πίσω του στέκονταν άνδρες και γυναίκες με πολεμικές στολές...

Στην ομιλία του πέρυσι, ο ηγέτης του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι κυριολεκτικά γεμάτη με καλή διάθεση και χαρούμενες σκέψεις». Η καλή διάθεση και οι χαρούμενες σκέψεις ήταν σε έλλειψη αυτή τη φορά.

Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε την ομιλία για να προωθήσει την... εναλλακτική πραγματικότητα του Κρεμλίνου: ότι σε αυτή τη σύγκρουση η Ρωσία είναι ο ήρωας και Ουκρανία και Δύση οι κακοί.

«Για χρόνια, οι δυτικές ελίτ μας διαβεβαίωναν υποκριτικά για τις ειρηνικές τους προθέσεις... αλλά στην πραγματικότητα ενθάρρυναν τους νεοναζί με κάθε δυνατό τρόπο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας μας είναι το ιερό καθήκον που οφείλουμε στους προγόνους και τους απογόνους μας», πρόσθεσε.

Ο άστοχος ισχυρισμός Πούτιν ότι η Ρωσία μάχεται για την κυριαρχία

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται, επίσης, ότι η χώρα του επωφελείται πάρα πολύ από τα δραματικά γεγονότα του 2022: «Ήταν μια χρονιά... σημαντικών βημάτων προς την πλήρη κυριαρχία της Ρωσίας», είπε και συμπλήρωσε: «Θέτουμε τα θεμέλια για το κοινό μας μέλλον, την πραγματική μας ανεξαρτησία».

Ο ισχυρισμός ότι σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία μάχεται για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της είναι τουλάχιστον αινιγματικός.

Κατ' αρχάς, η Ρωσία είναι εδώ και πολύ καιρό ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος. Ακόμα και αν δεχθούμε τη θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν πέτυχε ποτέ «πλήρη κυριαρχία», τίθεται το ερώτημα: γιατί όχι; Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 23 χρόνια. Αρκετός καιρός για να το τακτοποιήσει αυτό...

Το άλλο πράγμα που κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του είναι να διαχωρίσει τους Ρώσους σε εκείνους που υποστηρίζουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» του και σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν.

«Ήταν μια χρονιά που έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους», είπε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, «και χάραξε μια σαφή γραμμή μεταξύ θάρρους και ηρωισμού, από τη μια πλευρά, και προδοσίας και δειλίας από την άλλη...».

Το 2023 είναι πιθανό να δούμε το Κρεμλίνο να χαράζει αυτή τη γραμμή ακόμα πιο ξεκάθαρα. Οι ρωσικές Αρχές έχουν κινητοποιήσει όλους τους πόρους της χώρας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», άλλωστε..

Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση ή αντιπαράθεση: η κυβέρνηση αναμένει από το κοινό να συσπειρωθεί και να υποστηρίξει τον πρόεδρο. Όσοι Ρώσοι δεν το κάνουν, θα «αναγκαστούν» να νιώσουν ότι προδίδουν την πατρίδα τους.

Οι Ουκρανοί ζητωκραυγάζουν για το 2023 καθώς τα drones εκτοξεύονται

Οι Ουκρανοί ζητωκραύγαζαν από τα μπαλκόνια τους, ενώ η αεράμυνά τους «διέλυε» ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον ουρανό τις πρώτες ώρες του 2023, καθώς η Μόσχα εγκαινίασε το νέο έτος με επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύχτας με 45 drones, ανακοίνωσε σήμερα πρωτοχρονιά ο ουκρανικός στρατός. Όλα τα ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 ή «καμικάζι drones», όπως αποκαλούνται, καταστράφηκαν από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones αυτά με το όνομα Geran, ώστε να καλύψει ιρανική ανάμειξη. Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επί μακρόν στρατιωτικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου Αντρί Νεμπίτοφ ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook που δείχνει τα υπολείμματα ενός drone με τις λέξεις «Καλή χρονιά» στα ρωσικά. «Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για το κράτος τρομοκρατίας και τον στρατό του», σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις να ηχούν πάνω από το Κίεβο λιγότερο από μία ώρα μετά την έλευση του 2023 και αφού είχαν προηγηθεί οι χθεσινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις στην αλλαγή του χρόνου

Ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, του Κιέβου, υπέστησαν το Σάββατο και μετά την αλλαγή του χρόνου νέα ρωσικά πλήγματα.

Ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα. Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως καταστράφηκαν 23 «στόχοι».

Στο μεταξύ, ο Βιάτσεσλαφ Γκλάντκοφ, ο κυβερνήτης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφερε πως εξαιτίας ουκρανικών βομβαρδισμών αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια στα προάστια της πόλης Σεμπέκινα, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες. Το Κίεβο δεν αναλαμβάνει γενικά την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι σχολιάζουν συχνά σαρκαστικά πως πρόκειται για «κάρμα».

Νωρίτερα το Σάββατο, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 30, κάτι που δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποσχεθεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται ως «τη νίκη».

«Μαχόμαστε και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» ως «τη νίκη», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου τουλάχιστον 11 εκρήξεις καθώς κάτοικοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τη νέα χρονιά.

«Η Ουκρανία δεν συγχωρεί»

«Η Ουκρανία δεν συγχωρεί» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, διαμηνύοντας πως ούτε αυτοί που «διατάσσουν» τέτοια πλήγματα ούτε αυτοί που τα «εκτελούν» θα λάβουν ποτέ «χάρη».

Το 2023 θα είναι η χρονιά «της νίκης» στον πόλεμο με τη Ρωσία, επέμεινε αργότερα, στο διάγγελμά του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεκρόςτραυματίεςΟυκρανίατραυματίαςειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι