Κόσμος|03.01.2023 06:15

Τι κρύβεται πίσω από τα λεκτικά πυροτεχνήματα του Ακάρ: Κορώνες εσωτερικής (προεκλογικής) κατανάλωσης ή πραγματικές απειλές;

Newsroom

Με απανωτά «πυροτεχνήματα» κατά της Ελλάδας ξεκίνησε το νέο έτος στην Τουρκία: Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, βάλλει εδώ και μέρες συνεχώς κατά της χώρας μας. Αποκορύφωμα, η χθεσινή ημέρα, όπου έφτασε σε σημείο να μιλά απαξιωτικά και να στέλνει μηνύματα πάνω από αεροπλάνα και πλοία.

Σε μία νέα επίδειξη ισχύος, ο Ακάρ επιθεώρησε τη Δευτέρα το «πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο στον κόσμο», όπως διαφημίζεται, και υποστήριξε ότι η Αθήνα «συνεχώς κλαψουρίζει» για την Τουρκία. Έφτασε δε σε σημείο, να καταγγείλει τον… σωβινισμό της Ελλάδας και προειδοποίησε πως «δεν βγάζει πουθενά αυτό».

«Όλοι καταλαβαίνουν πλέον τα κόλπα τους», ανέφερε ο Ακάρ, ενώ έκανε επίσης λόγο και για δίκαιη κατανομή του πλούτου στο Αιγαίο.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τους λεονταρισμούς του Ακάρ; Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία οδεύει σε εκλογές και μάλιστα νωρίτερα από τον Ιούνιο, όπως άφησε να εννοηθεί κι ο εκπρόσωπος του AKP. Σε αυτό το πλαίσιο, για τον Ερντογάν, η διατήρηση του εξωτερικού εχθρού, που λέγεται «Έλληνας», είναι αναγκαία συνθήκη και ένας αντίπαλος που προσφέρεται για προεκλογικές εθνικιστικές μεγαλοστομίες.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι, ούτε αναβάθμισαν τη ρητορική τους, ούτε λένε κάτι διαφορετικό απ’ όσα λέγανε το περασμένο διάστημα. Καθημερινά χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις κατά της Ελλάδας για να αποτυπωθεί όσο γίνεται πιο βαθιά ότι ο στόχος, τουλάχιστον της προεκλογικής ρητορικής, θα περιέχει πολύ Ελλάδα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουλούσι Ακάρτουρκικές προκλήσειςειδήσεις τώραΤουρκία