Κόσμος|05.01.2023 19:53

Δεν αποδέχεται την πρόταση Πούτιν για προσωρινή εκεχειρία η Ουκρανία - «Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας»

Newsroom

Αρνητικός εμφανίστηκε ο σύμβουλός του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, στην πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες για τα Χριστούγεννα. 

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε κατάπαυση πυρός στο μέτωπο στην Ουκρανία για τις 6 και 7 Ιανουαρίου, δηλαδή για τη γιορτή των Χριστουγέννων με το Παλαιό Ημερολόγιο.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από παρέμβαση του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, που ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να διατάξει προσωρινή κατάπαυση πυρός για να πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά του Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στο twiiter μίλησε για υποκρισία και ξεκαθάρισε ότι εκεχειρία θα κηρυχθεί μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου 

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει από τις 12:00 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο μεριών στην Ουκρανία. Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν ότι η Ορθοδοξία ζει στις περιοχές μάχης, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γέννησης του Χριστού», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου , που μετέδωσε το Sky News.

Όσον αφορά την οριστική λήξη του πολέμου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα προσαρτημένα εδάφη.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, παράλληλα, «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν, επίσης, για ενεργειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΧριστούγενναΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςεκεχειρία