Κόσμος|05.01.2023 22:45

Νέα στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ και Γερμανία προς την Ουκρανία - Tι είναι τα τεθωρακισμένα Bradley και Marder που στέλνουν

Newsroom

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θα στείλουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ειδικότερα, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης: Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία.

Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία θα καλωσορίζουν «επιπλέον δωρεές συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και οχημάτων μάχης» από συμμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει παραδώσει τα TOMA Marder στην Ελλάδα, σε ένα πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής, όπου η Αθήνα έδωσε στο Κίεβο τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1.

Τα Bradley είναι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ)- οχήματα μέσης θωράκισης που μπορούν να μεταφέρουν και προσωπικό στο πεδίο της μάχης. Έχουν ερπύστριες αντί για τροχούς, μα είναι πιο ελαφρά και πιο ευέλικτα από ένα άρμα μάχης, αν και ελαφρύτερα οπλισμένα. Μπορούν να μεταφέρουν 10 άτομα και είναι σημαντικός ο ρόλος τους ως προς τη μετακίνηση στρατιωτών στη μάχη. Το πυροβόλο τους, των 25 χιλιοστών, μπορεί να μην είναι αντίστοιχο ενός άρματος μάχης, μα παρέχει σημαντική ισχύ πυρός προς υποστήριξη του πεζικού, ενώ μπορεί να φέρει και αντιαρματικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του 1980, και ο στρατός τους έχει χιλιάδες οχήματα του τύπου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΟυκρανίαΓερμανίαειδήσεις τώρατεθωρακισμένα