Κόσμος|06.01.2023 16:29

Στον «αέρα» η «χριστουγεννιάτικη» εκεχειρία στην Ουκρανία; Αναφορές για πυρά και σειρήνες αεροπορικής επιδρομής - Τι γνωστοποίησαν οι δύο πλευρές

Newsroom

Πυρά πυροβολικού φέρεται να σφυροκόπησαν την Παρασκευή πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μονομερώς τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις επιθέσεις για 36 ώρες.

Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν τόσο εξερχόμενα όσο και εισερχόμενα πυρά στην πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά την ώρα (11:00) που υποτίθεται ότι θα άρχιζε η ρωσική κατάπαυση του πυρός.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έπληξαν επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Κραματόρσκ στα ανατολικά, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός των 36 ωρών που διατάχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων.

Το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ και της Ζαπορίζια, αλλά και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

«Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διαπιστώσει άμεσα αν υπήρξε κάποια ανάπαυλα από τις μάχες. 

Ο Πούτιν διέταξε την 36ωρη κατάπαυση του πυρός στον 10μηνο πόλεμο, με μία αιφνιδιαστική κίνηση που έκανε χθες, δηλώνοντας ότι η εκεχειρία γίνεται για τον εορτασμό των Ρωσικών Ορθόδοξων Χριστουγέννων.

Το Κίεβο από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του, σχετικά με την προτεινόμενη από τη Ρωσία εκεχειρία, την οποία, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτήρισαν ως ένα σχέδιο που καταστρώθηκε, ώστε η Μόσχα να κερδίσει χρόνο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της, αλλά και του πολεμικού εξοπλισμού της.

Πιο συγκεκριμένα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ανακοίνωση αυτή η οποία δεν είναι παρά, όπως είπε, μια «δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά, και να προσεγγίσει τους άνδρες των θέσεών μας». «Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι θάνατοι», είπε.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε, αντίθετα, την «πολύ σημαντική απόφαση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας που υποσχέθηκαν στο Κίεβο την παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Bradley από αμερικανικής και Marder από γερμανικής πλευράς, μετά την ανακοίνωση από τη Γαλλία για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης εφοδιασμένων με ισχυρά πυροβόλα, που χαρακτηρίζονται  «ελαφρά άρματα μάχης».

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε επίσης να προμηθεύσει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot όπως έχει κάνει ήδη η Ουάσινγκτον.

Η εκεχειρία που διέταξε η Μόσχα είναι η πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς μόνο τοπικές συμφωνίες είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όπως για την απομάκρυνση των αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) τον Απρίλιο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραεκεχειρία