Κόσμος|13.01.2023 18:30

«Ο Μπάιντεν σκάβει μόνος του τον λάκκο του»: Η ανάλυση του Politico για τα έγγραφα που «καίνε» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Newsroom

Τα ποσοστά αποδοχής του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αυξάνονται. Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο πιστοί όσο δεν ήταν εδώ και μήνες. Ο πληθωρισμός μειώνεται, οι θέσεις εργασίας αυξάνονται και τα φτυάρια «πέφτουν» στο χώμα -στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων για την ενίσχυση των υποδομών της Αμερικής.

Κι όμως, ο Μπάιντεν φαίνεται πως «σκάβει» και ο ίδιος, τον δικό του «λάκκο»... Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Politico.

Η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ την Πέμπτη -ότι διορίζει ειδικό εισαγγελέα για να διερευνήσει πώς κατέληξαν να αποθηκεύονται απόρρητα έγγραφα από τα χρόνια που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ και στο ιδιωτικό του γραφείο στην Ουάσινγκτον- έδωσε μια «νότα» πολιτικού κινδύνου σε μία κατά τα άλλα καλή περίοδο για τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν είναι, έτσι, αντιμέτωπος με εβδομάδες, αν όχι μήνες, νομικών ερευνών, εικασιών και κακών πρωτοσέλιδων για τον χειρισμό των εγγράφων. Παράλληλα, υπάρχει και η πολύ μεγάλη πιθανότητα πρόσθετων ερευνών του Σώματος των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ξεχωριστή έρευνα ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τον δικό του χειρισμό απόρρητου υλικού που φυλάσσεται στην ιδιωτική του λέσχη και στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Η συνύπαρξη των υποθέσεων Τραμπ και Μπάιντεν

Οι δύο υποθέσεις διαφέρουν σημαντικά. Αλλά ορισμένοι Δημοκρατικοί παραδέχονται ότι η συνύπαρξή τους δίνει στους επικριτές του προέδρου Μπάιντεν την ευκαιρία να τον καταγγείλουν ως αμελή, υποκριτή ή απρόσεκτο ακριβώς τη στιγμή που τα πράγματα ήταν θετικά για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

«Νομίζω ότι βγάζει από το τραπέζι όλο το σκάνδαλο Τραμπ», δήλωσε παράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Politico.

«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν δίνουν δεκάρα γι' αυτά τα πράγματα» πρόσθεσε, αλλά «η "ορμή" των ΜΜΕ είναι πραγματική».

Οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί έχουν σε μεγάλο βαθμό συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο, με τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη και πίστη στον πρόεδρο Μπάιντεν» για το θέμα των εγγράφων.

Ο Μπάιντεν, είπε ο Τζέφρις στους δημοσιογράφους, «κάνει τα πάντα για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και πώς να προχωρήσει με υπεύθυνο τρόπο».

Απογοητευμένος ο Λευκός Οίκος

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει υποσχεθεί έρευνα του Κογκρέσου για τα έγγραφα του Μπάιντεν.

«Πρόκειται για ένα άτομο που κάθισε στο "60 Minutes" και ανησυχούσε τόσο πολύ για τα έγγραφα του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Μακάρθι. «Τώρα ανακαλύπτουμε ότι ως αντιπρόεδρος τα κρατούσε για χρόνια σε διάφορες τοποθεσίες. Δεν νομίζω ότι κάποιος Αμερικανός πιστεύει ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι ίση για όλους».

Ενώ οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν δεσμεύσεις όπως αυτή του Μακάρθι ως τυπική πολιτική συμπεριφορά του κόμματος της αντιπολίτευσης, έχουν όμως απογοητευτεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος χειρίστηκε την κατάσταση. Τότε, ο Μπάιντεν μαζί με δικηγόρο του και τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου είχαν δηλώσει πως ενημέρωσαν τους υπεύθυνους για τα κρατικά έγγραφα και πως συνεργάστηκαν με τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα δύο αναπάντητα ερωτήματα και η αντιπαράθεση

Αλλά, πουθενά στις εκθέσεις τους ή στη γραπτή δήλωσή τους δεν αναγνωρίστηκε ότι -όπως αποκάλυψε ο Garland την Πέμπτη- είχαν βρεθεί κι άλλα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του προέδρου στο Delaware στις 20 Δεκεμβρίου, ούτε και εξήγησαν γιατί η ανακάλυψη των πρώτων εγγράφων δεν αποκαλύφθηκε όταν συνέβη στις 2 Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω ερωτήματα έγιναν αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και του δημοσιογραφικού του τμήματος, με την εκπρόσωπο Τύπου Καρίν Ζαν-Πιέρ να δέχεται πυρά την Πέμπτη επειδή δεν ενημέρωσε το κοινό για τα ευρήματα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στα έγγραφα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Σε τι ελπίζουν οι σύμμαχοι του Μπάιντεν

Η ελπίδα μεταξύ των συμμάχων του Μπάιντεν είναι ότι, μακροπρόθεσμα, ο ειδικός εισαγγελέας θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως κάτι σαν... ευλογία για τον Αμερικανό πρόεδρο, δεδομένου ότι απομακρύνει την επίφαση της μεροληψίας και, ενδεχομένως, διευκολύνει τον ξεχωριστό ειδικό εισαγγελέα στην υπόθεση του Τραμπ να προχωρήσει τις έρευνες. Ο Μπάιντεν, λέει η θεωρία, έχει την ευκαιρία να καθαρίσει πλήρως το όνομά του -ενδεχομένως λίγο πριν από την επανεκλογή του το επόμενο έτος, όπως γράφει το Politico.

Σε δήλωσή του, ένας δικηγόρος του Μπάιντεν δεσμεύτηκε για συνεργασία με τον ειδικό εισαγγελέα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απόρρητες πληροφορίες και το απόρρητο υλικό», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπάιντεν, Ρίτσαρντ Σάουμπερ «και όπως έχουμε πει, συνεργαστήκαμε από τη στιγμή που ενημερώσαμε ότι βρέθηκε ένας μικρός αριθμός εγγράφων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έγγραφαΛευκός ΟίκοςΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΤζο Μπάιντενειδήσεις τώρα