Κόσμος|14.01.2023 16:50

Ανελέητα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν πολυκατοικία, κόσμος κάτω από ερείπια - Εκρήξεις στο Κίεβο

Newsroom

Σφοδρά χτυπήματα στην Ουκρανία, για άλλη μία μέρα. Ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να είναι από την πόλη δείχνουν πυκνό καπνό να υψώνεται στον αέρα.

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία ενός κτιρίου που φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κανάλι του στο Telegram, ο Kyrylo Tymoshenko, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «άνθρωποι που βρίσκονταν στο σπίτι τους για διακοπές βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών και όλες οι υπηρεσίες της πόλης βρίσκονται στο σημείο, είπε, σύμφωνα με το CNN.

Χτυπήματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν υποδομές ζωτικής σημασίας στις ουκρανικές επαρχίες Χάρκοβο και Λβιβ στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας αντίστοιχα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα και ότι η αεροπορική άμυνα βρίσκεται σε λειτουργία.

Σειρήνες, επιθέσεις, διακοπές ρεύματος, κόσμος σε καταφύγια και σκληρές μάχες

Μετά από μέρες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Ρωσία εκτόξευσε νωρίτερα το Σάββατο πυραυλικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για την τύχη του Σολεντάρ της μικρής πόλης στην ανατολική Ουκρανία που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο μετά μία από μια από τις πιο πολυαίμακτες μάχες από την αρχή του πολέμου.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο βασικές υποδομές στην πρωτεύουσα.

«Πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων υποδομής κρίσιμης σημασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες ελέγχονται», δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι, καλώντας τους κατοίκους «να παραμείνουν σε καταφύγια».

Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε επίσης ο κυβερνήτης της περιοχής Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία, ο Ιγκόρ Ταμπουρέτς. Ο ίδιος προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει μια μαζική πυραυλική επίθεση αργότερα σήμερα και προέτρεψε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο με το που ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Από τον Οκτώβριο και μια σειρά οπισθοδρομήσεων στην Ουκρανία, η Μόσχα βομβαρδίζει μεθοδικά τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας, αναγκάζοντας τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν το δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς ο χειμώνας γίνεται σκληρότερος.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΚίεβοειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαβομβαρδισμόςΒολοντιμίρ Ζελένσκιπόλεμος