Κόσμος|15.01.2023 21:40

Βαρύς ο απολογισμός του αεροπορικού δυστυχήματος στο Νεπάλ: Κατέληξε τουλάχιστον ένα βρέφος - Αγωνία για τέσσερις αγνοούμενους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ/AP
συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ/AP
συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ/AP
συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ/AP

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην πόλη Ποκάρα στο κεντρικό Νεπάλ, γνωστοποίησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα της χώρας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Συνολικά 72 άνθρωποι -τέσσερα μέλη του πληρώματος και 68 επιβάτες- επέβαιναν στο αεροσκάφος ATR 72 της αεροπορικής εταιρείας Yeti Airlines του Νεπάλ όταν συνετρίβη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Yeti Airlines Sudarshan Bartaula. Οι 37 ήταν άνδρες, 25 γυναίκες, τρία παιδιά και τρία βρέφη, ανέφερε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

Οι προσπάθειες έρευνας έχουν σταματήσει και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κρίσνα Πρασάντ Μπαντάρι, καθώς αγνοούνται ακόμη τέσσερα άτομα, όπως μεταδίδει το CNN.

Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον ένα βρέφος, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

Το χρονικό της πτώσης

Το αεροπλάνο είχε τελευταία επαφή με το αεροδρόμιο της Ποχάρα περίπου στις 10:50 π.μ. τοπική ώρα, περίπου 18 λεπτά μετά την απογείωσή του. Στη συνέχεια κατέπεσε στο κοντινό φαράγγι του ποταμού Σέτι. Οι πρώτοι ανταποκριτές του στρατού του Νεπάλ και διάφορα αστυνομικά τμήματα αναπτύχθηκαν άμεσα στο σημείο της συντριβής και ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τις στιγμές πριν τη συντριβή του αεροσκάφους. Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από την ταράτσα ενός σπιτιού στην Ποκάρα, δείχνει το αεροπλάνο να πετά χαμηλά πάνω από μια κατοικημένη περιοχή και να «κυλάει» στο πλάι, πριν το αεροσκάφος δεν φαίνεται πλέον στο κλιπ. Στο τέλος του βίντεο ακούγεται μια δυνατή έκρηξη.

Ωστόσο, η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα της χώρας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια

Το αεροπορικό δυστύχημα αυτό είναι το πλέον πολύνεκρο στο Νεπάλ από τον Μάρτιο του 2018, όταν πτήση της US-Bangla συνετρίβη στο Κατμαντού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 από τους 71 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 που ανήκε στη νεπαλέζικη αεροπορική εταιρία Yeti Airlines επέβαιναν 72 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και τέσσερα μέλη του πληρώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Σουνταρσάν Μπαρταούλα.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Νεπάλ δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός και ένας Αργεντινός υπήκοος. Το αεροσκάφος είχε ηλικία 15 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες. Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

νεκροίειδήσεις τώρασυντριβή αεροσκάφουςπτώσηΝεπάλ