Κόσμος|17.01.2023 19:00

Το μόνο πράγμα από το οποίο απειλούνται τα σκυλιά που σέρνουν έλκηθρα στην αρκτική κοιλάδα του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, είναι η κλιματική κρίση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η εκκωφαντική σιγή της σκοτεινής, παγωμένης απεραντοσύνης της αρκτικής κοιλάδας του Μπόλντγκρεν στη Νορβηγία, διαταράσσεται από τα γαβγίσματα και τα χαρούμενα ουρλιαχτά που σηματοδοτούν την επιστροφή των παλαιότερων σκυλιών της Green Dog από την εκπαιδευτική διαδρομή με το έλκηθρο μέσα στην πολική νύχτα.

Τη Green Dog, η οποία έχει σχεδόν 300 σκυλιά για έλκηθρα, διευθύνουν η Karina Bernlow και ο σύζυγός της, Martin Munck. Βρίσκεται σχεδόν 10 χιλιόμετρα έξω από το κεντρικό χωριό στο Σβάλμπαρντ, τόσο κοντά στον Βόρειο Πόλο, που ο χειμώνας καλύπτεται από αδιάκοπο σκοτάδι που κρατάει μήνες.

Τα σκυλιά της επιχείρησης, κουτάβια και μεγαλύτερα, καλπάζουν κόντρα στον άνεμο που λυσσομανάει και αποφεύγουν χιονοστιβάδες με εντυπωσιακή ευκολία. Η επιμιξία χάσκι και νορβηγικού σκύλου – ράτσας γνωστής για τα ψηλότερα πόδια, τα μεγάλα πέλματα και το πυκνό τρίχωμα- έχει σαν αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα κοινωνική και ανθεκτική στις υπό το μηδέν θερμοκρασίες ράτσα. Όπως υπογραμμίζει η Bernlow, δεν ανησυχούν ούτε για το σπάνιο ενδεχόμενο της συνάντησης των σκυλιών, στην αυλή, με πολικές αρκούδες.

«Βασανιστήριο» οι υψηλές θερμοκρασίες

Αντιθέτως, τα σκυλιά της Green Dog υποφέρουν κατά τους θερμούς μήνες, όταν το σεληνιακό, πολικό τοπίο γίνεται ασυνήθιστα ζεστό, γεγονός που συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής που θερμαίνεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2022, κάποιες από τις εκδρομές με το έλκηθρο σκύλων έπρεπε να ακυρωθούν, για να μην ταλαιπωρηθούν τα ζώα. Μεταξύ των περιηγήσεων, είναι και αυτή σε μία σπηλιά πάγου. Σύμφωνα με την Bernlow, η οποία ζει στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, αυτή η σπηλιά, χρόνο με τον χρόνο, συρρικνώνεται. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται για τον πλανήτη», επισημαίνει η ίδια, που είναι και μητέρα τεσσάρων παιδιών, στο Associated Press.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκυλιάυπερθέρμανσηειδήσεις τώραΝορβηγίακλιματική κρίσηάνοδος της θερμοκρασίαςβόρειος πόλος