Κόσμος|18.01.2023 10:48

Κλειδώνει η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία - Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά τη δήλωσή του χθες «ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά (των εκλογών) το Μάιο».

Ο τουρκικός τύπος σήμερα εκτιμά ότι οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για τις 14 Μαΐου, ενώ η αντιπολίτευση ακόμη αντιδρά στο αν ο Ερντογάν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος για 3η φορά.

Παράλληλα, απόστρατος πτέραρχος σήμερα στη Χουριέτ υποστηρίζει ότι εάν η Τουρκία δεν πάρει τα F-16, η ισορροπία δυνάμεων θα μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδας το 2025.

Χουριέτ

Σαν να είναι οριστική η 14η Μαΐου.

Με τη χθεσινή δήλωση Μπαχτσελί ενισχύθηκε το επιχείρημα ότι θα γίνουν οι εκλογές στις 14 Μαΐου.

Για να γίνουν οι εκλογές πριν από τις 18 Μαΐου χρειάζεται η ψήφος 360 βουλευτών. Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει εκλογές στις 10 Μαρτίου. Επομένως 60 μέρες μετά, την πρώτη Κυριακή, στις 14 Μαΐου, μπορεί να γίνουν εκλογές. Ο δεύτερος γύρος θα είναι στις 28 Μαΐου, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο.

Τζουμχουριέτ

Διάλυση (βουλής) στις 8 Μαρτίου

Η αντιπολίτευση λέει πως ο Ερντογάν, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή και η κυβερνητική συμμαχία παραβιάζοντας το Σύνταγμα μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Νομικοί λένε ότι αυτό είναι ακροβασία και πως όλοι οι νομικοί γελάνε.

Έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί ότι η κυβερνητική συμμαχία εργάζεται για να γίνουν εκλογές στις 14 Μαΐου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση για ημερομηνία εκλογών, τότε ο Ερντογάν θα διαλύσει τη Βουλή στις 8 Μαρτίου.

 

Μιλιέτ

Σήμα για εκλογές το Μάιο

Ο αντιπρόεδρος ΑΚΡ Νταγ δήλωσε πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη βουλή, ο Ερντογάν μπορεί να λάβει απόφαση. Ο εκπρόσωπος του CHP Φαίκ Οζτράκ είπε ότι έχει την αρμοδιότητα ο πρόεδρος να πάει τη χώρα σε εκλογές. 

Χουριέτ (άρθρο)

Η τουρκο-ελληνική ισορροπία δυνάμεων στον αέρα μέσα από τα μάτια του απόστρατου πτέραρχου, Αμπιντίν Ουνάλ (πρώην διοικητής στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας -όχι αρχηγός της- στη διάρκεια της κατάρριψης του ρωσικού Σουκόι από τουρκικό F-16 το 2015).

Συνέντευξη στον Σεντάτ Εργκίν:

«Εάν το πρόγραμμά μας για τα F-16 ανασταλεί, η ισορροπία δυνάμεων ως προς τα μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδα το 2025, αλλά κι εμείς δεν είμαστε με άδεια χέρια».

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αυτών των ημερών, γράφει ο αρθρογράφος Σεντάτ Εργκίν, είναι η ισορροπία δυνάμεων στις αεροπορικές δυνάμεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο λόγος είναι οι κρίσιμες εξελίξεις όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών και την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων στο τουρκικό και το ελληνικό μέτωπο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα την ισορροπία στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη "Global Firepower", η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διεθνείς αναφορές στον τομέα της σύγκρισης των στρατιωτικών δυνατοτήτων, η Τουρκία κατατάσσεται στην 15η θέση και η Ελλάδα στην 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της αεροπορικής ισχύος όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν