Κόσμος|18.01.2023 12:11

Τουρκία: Ανακοίνωσε την ημερομηνία εκλογών ο Ερντογάν - «Θα γίνουν στις 14 Μαΐου»

Μαρία Ζαχαράκη

Την 14η Μαΐου υπέδειξε σήμερα ως την ημερομηνία των εκλογών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους βουλευτές του. Στο πλαίσιο ομιλίας του στην κοινοβουλευτική του ομάδα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολική σημασία της εκλογικής νίκης του Μεντερές στις 14 Μαίου 1950.

Η συγκεκριμένη αναφορά Ερντογάν εκτιμάται ευρέως από τα τουρκικά ΜΜΕ ως σαφής υπόδειξη πως οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν τελικά στις 14 Μαΐου.

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Ομοίως, ο αείμνηστος Οζάλ κέρδισε μια σημαντική επιτυχία στις εκλογές στις οποίες μπήκε στη σκιά του πραξικοπήματος με την υπόσχεση ότι θα φέρει την Τουρκία μέσα από τους αιώνες. Ήρθαμε στην κυβέρνηση με τη μεγάλη υποστήριξη του έθνους μας, το οποίο λαχταρούσε την ελευθερία και την ευημερία, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια μέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές, που βρέθηκαν μπροστά μας».

Η απάντηση για τα drone Μπαϊρακτάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε επίσης και στη στοχοποίηση της αντιπολίτευσης και του Αλί Μπαμπατζάν κατά της εταιρείας Μπαϊκάρ που κατασκευάζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ.

«Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που στοχοποιείται η Μπαϊκάρ, παρατάσσοντας χίλια ψέματα, το ένα μετά το άλλο; Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος; Ο λόγος είναι οι νίκες που έχει καταφέρει η χώρα μας με τα drones που παράγει η Μπαϊκάρ, το κύρος και οι νίκες που έχει κερδίσει, προκειμένου μην μας τραβήξει το τέλμα στη Συρία, να μην έρθουμε σε δύσκολη θέση στο Καραμπάχ, να μην απογοητευτούμε στη Λιβύη, να μη μείνουμε αβοήθητοι στο Αιγαίο. Αυτός ο ήχος βγαίνει επειδή κρατάμε κάθε σπιθαμή της επικράτειας της πατρίδας και όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος εκτός των συνόρων μας υπό έλεγχο με τα οπλισμένα και άοπλα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα που διαθέτουμε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές Τουρκίαεκλογές