Κόσμος|19.01.2023 05:45

Η εξήγηση πίσω από την επιστολή της μουσουλμανικής μειονότητας στον ΟΗΕ: Γιατί εστάλη τώρα και πώς ερμηνεύεται η νέα επίθεση στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιστολή που έστειλε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη στον ΟΗΕ, αλλά την οποία συνυπογράφουν οι λεγόμενοι «εκλεγμένοι Μουφτήδες» Ξάνθης και Κομοτηνής και πολλοί σύλλογοι της μειονότητας, έχει στόχο, όπως αναφέρει, να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «τουρκική -όπως αποκαλείται- μειονότητα».

Η επιστολή μεταξύ άλλων καταγγέλλει την Ελλάδα για παρεμβάσεις στο «αυτόνομο», όπως αναφέρεται εκπαιδευτικό σύστημα, διορισμό μουφτήδων, την απαγόρευση της λέξης «Τούρκος» και για «πολλές» αδικίες που ζουν οι άνθρωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η χρονική στιγμή της επιστολής

Η κίνηση αυτή και μάλιστα τη δεδομένη συγκυρία, οπότε η Τουρκία έχει ήδη προαναγγείλει νομικές και διπλωματικές κινήσεις κατά της Ελλάδας, ειδικά στο Αιγαίο, φαίνεται να αποτελεί μία μεθόδευση της Άγκυρας να εντείνει τις διπλωματικές «επιθέσεις» της κατά της Ελλάδας τώρα (και) μέσω μειονότητας.

Και μάλιστα την ώρα που ήδη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στην Τουρκία σε γενικές γραμμές «βλέπουν» ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αλλάξει την ισορροπία προς όφελος της Ελλάδας και ότι η Ουάσιγκτον αποκλείεται να δώσει ένα πλεονέκτημα στον Ερντογάν πριν από τις εκλογές, ακόμα και με ένα F-16. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις εκλογές, λένε μάλιστα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές καθορίστηκαν από τον Ερντογάν για τις 14 Μαΐου, η αντίστροφη λοιπόν μέτρηση έχει αρχίσει στην Τουρκία. Το βλέμμα ωστόσο έχει στραφεί κυρίως στην αντιπολίτευση, που πρέπει επιτέλους να ορίσει υποψήφιο και να τρέξει να καλύψει το κενό για να ανακτήσει πάλι τη λαϊκή προτίμηση εν μέσω ασυγκράτητης παροχολογίας Ερντογάν.

ΟΗΕειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές ΤουρκίαΤουρκία