Κόσμος|19.01.2023 12:26

«Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους»: Νέες απειλές Μεντβέντεφ για πυρηνικό πόλεμο

Newsroom

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιεί -ξανά- για έναν πυρηνικό πόλεμο, δηλώνοντας πως «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο».

Στην ανάρτησή του στο Telegram, αναφορικά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ έγραψε επίσης: «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους».

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας έχει προβεί αρκετές φορές σε παρόμοιες απειλές, αυτή τη φορά οι δηλώσεις του φαίνεται πως βρίσκουν σύμφωνο το Κρεμλίνο, καθώς εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Μεντβέντεφ είναι σε «πλήρη σύμπλευση με το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας» και προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία -σε περίπτωση που οι δυτικοί στείλουν όπλα στο Κίεβο.

Το σκληρό μπρα ντε φερ για τα Leopard που ζητούν οι Ουκρανοί

Την ίδια ώρα, σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard τα οποία ζητούν διακαώς οι Ουκρανοί για να τα χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο. Η Γερμανία θα επιτρέψει την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, με την προϋπόθεση οι ΗΠΑ να στείλουν αμερικανικά άρματα μάχης όπως έχει επισημάνει γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μοιάζουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν, ακόμα και με δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία -τουλάχιστον προς το παρόν, επικαλούμενοι προβλήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα πιέσει τον νέο Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους για το ζήτημα όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα ασκήσει πίεση στους Γερμανούς για το θέμα», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι λογικό να δοθούν στην Ουκρανία Leopard καθώς πολλές χώρες ήδη τα διαθέτουν και είναι πρόθυμες να τα στείλουν άμεσα στο Κίεβο.

Νέο αμερικανικό πακέτο οικονομικής βοήθειας αλλά όχι τανκς

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια ύψους 24 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας, αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων.

Το πακέτο, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο, Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, είναι πιθανό να περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, αλλά όχι άρματα μάχης M1 Abrams.

Ο Κόλιν Κολ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη στρατηγική, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν προτίθεται να στείλει αυτού του είδους άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», εξήγησε ο Καλ.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά Leopard στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Βερολίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά αυτών των αρμάτων μάχης. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα κάνουμε προόδους σε αυτό το θέμα ως το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε αξιωματούχος.

«Δεν έχουμε χρόνο»

Όπως έγραψε ο ανώτατος προεδρικός αξιωματούχος, Αντρέι Γέμακ σε νέο μήνυμά του στο Telegram την Πέμπτη «δεν έχουμε άλλον χρόνο, ο πλανήτης δεν έχει άλλο χρόνο».

Το Κίεβο διαμηνύει ότι τα λίγα οχήματα που υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν είναι αρκετά, ζητώντας 200 με 300 βαρέα άρματα μάχης και 600 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και 500 πυροβόλα τύπου Xάουιτζερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΚρεμλίνοειδήσεις τώραΟυκρανίαΝτμίτρι ΜεντβέντεφΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσία