Κόσμος|19.01.2023 23:35

Νταβός: «Συγγνώμη Ρομπέρτα, πρέπει να το πω. Karma is a bitch» - Η απίστευτη ατάκα του Ράμα στη Μετσόλα

Newsroom

Την υποκρισία της ΕΕ που απαιτεί υψηλότερα πρότυπα από τα υποψήφια μέλη, σε σχέση με αυτά που ισχύουν για την ίδια επέκρινε έντονα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο Ράμα μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός όπου και χρησιμοποίησε την φράση «Karma is a bitch», η οποία σε απλά ελληνικά θα μεταφραζόταν ως, «όλα εδώ πληρώνονται». Φυσικά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφερόταν στο Qatar Gate το οποίο έχει συγκλονίσει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ράμα απευθυνόμενος στη Μετσόλα επέκρινε με τον πλέον δηκτικό τρόπο την υποκρισία αναφορικά με τη διαφθορά από χώρες που είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υποστήριξε ότι η ΕΕ απαιτεί πλέον υψηλότερα -σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τα ήδη υπάρχοντα μέλη- πρότυπα από επίδοξα υποψήφια μέλη της, όπως είναι η Αλβανία. «Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στην ΕΕ. Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλώ και για τις ιδρυτικές χώρες, πιστέψτε με», σημείωσε ο Ράμα στο πάνελ του Politico στο οποίο συμμετείχε.

«Απίστευτα νευρωτική και άδικη διαδικασία»

Ο Ράμα αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο με τον χρηματισμό ευρωβουλευτών και στελεχών της Ευρωβουλής από ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ, υπογραμμίζοντας ότι, η διαδικασία ένταξης για τις υποψήφιες χώρες είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρχε όταν χώρες όπως η Μάλτα, η πατρίδα της Μέτσολα, έγιναν μέλη του μπλοκ, λέγοντας ότι έχει γίνει «απίστευτα νευρωτική και άδικη διαδικασία». Η Αλβανία κατατάσσεται, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, στην 110η θέση. Βρίσκεται, δηλαδή, κάτω από τη Νότια Αφρική, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η Μετσόλα, από την πλευρά της, τόνισε ότι, όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο «ήταν πάντα εξαιρετικά θετικό, επειδή πολλοί από εμάς θυμόμαστε πότε προσχωρήσαμε». Ο Ράμα επέμεινε ότι, η χώρα του μαθαίνει από την ΕΕ το πώς να οικοδομεί δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά εξακολουθεί να έχει την αίσθηση ότι η ΕΕ είχε μία κάπως «τιμωρητική» διάθεση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Ρομπέρτα, συγγνώμη, πρέπει να το πω. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση διαφθοράς, είπα "Karma is a bitch"», είπε ο Ράμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑλβανίαΡομπέρτα ΜετσόλαΜάλταΕΕΕυρωβουλήσκάνδαλοΝταβόςΚατάρειδήσεις τώραQatar GateΈντι Ράμα