Κόσμος|20.01.2023 15:45

Νέες απειλές Ερντογάν: Παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης ο εξοπλισμός των νησιών – Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Μαρία Ζαχαράκη

Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες εξοπλίζοντας τα νησιά, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καθορίζει τη μοίρα της περιοχής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το τζαμί έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός ότι υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης όπως η κυριαρχία των νησιών.

«Φυσικά, ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει τέτοια πράγματα. Όμως αυτές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη δεν επαρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Καταρχάς, βλέπουμε ότι τόσο η Λωζάνη όσο και οι νόμοι για τα νησιά δεν εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή από τις ελληνικές αρχές. Δηλαδή δεν προβλέπεται εξοπλισμός αυτών των νησιών. Αλλά αυτοί τί κάνουν τώρα; Εξοπλίζουν τα νησιά. Εξοπλίζοντας αυτά τα νησιά κάνουν βήματα αντίθετα προς τη Λωζάνη και προς άλλες συμφωνίες. Εμείς, φυσικά, όταν έρθει η ώρα (θα κάνουμε) ό,τι χρειαστεί… στις διεθνείς συναντήσεις λέμε αυτό που χρειάζεται εκεί που χρειάζεται. Και τώρα αυτοί πλέον θα τα βγάλουν πέρα μόνοι τους», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας το εξώφυλλο του Economist, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Τώρα ως τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λέτε ‘ναι’ στο σχόλιο του Εconomist; Μήπως το βρετανικό περιοδικό καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας; Την καθορίζει το έθνος μου. Ό,τι λέει ο λαός μου αυτό γίνεται στην Τουρκία. Το βρετανικό περιοδικό δεν μπορεί να καθορίσει τη μοίρα της Τουρκίας».

Ερντογάν προς Μητσοτάκη: «Αν κάνεις λάθος, να ξέρεις, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν!»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της Πανεπιστημιούπολης στη συνοικία Εσενγιουρτ της Κωνσταντινούπολης, κι έστειλε νέο μήνυμα σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα λέει το ένα, η Ελλάδα λέει το άλλο.... Κοίτα, λένε ότι "η Τουρκία έχει κατασκευάσει έναν πύραυλο που ονομάζεται Ταϊφούν". Και λοιπόν; "Τι θα συμβεί, αν αυτός ο πύραυλος χτυπήσει την Αθήνα;". Δεν μας ενδιαφέρει να χτυπήσουμε την Αθήνα, αρκεί να φερθείτε έξυπνα. Αν προσπαθήσετε να εξοπλίσετε τα νησιά, εεε…, εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια; Κοίτα Μητσοτάκη, μιλάς πάλι δεξιά-αριστερά. Μάθε το καλά: αν σηκωθείς να κάνεις κάποιο λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν/θα κινήσουν! Αν κάτσεις φρόνιμα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σου!», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίατουρκικές προκλήσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης