Κόσμος|20.01.2023 20:20

«Μία Disneyland που κατοικούν μόνο πλούσιοι» - Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού λέει (επιτέλους) αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για το Emily in Paris

Newsroom

Για τη δημοφιλή σειρά του Netflix, Emily in Paris, τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, David Belliard, μέσα από άρθρο που έγραψε στη liberation.fr. Όπως τόνισε ο ίδιος, η σειρά, στην πραγματικότητα, δείχνει μια «ωραιοποιημένη, φανταστική εικόνα» της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία, όπως λέει, «αφορά μόνο τους πλούσιους».

Το άρθρο, που έχει τίτλο, «Η Emily στην πρωτεύουσα που αρνείται την κλιματική αλλαγή», αναφέρεται στα εξωπραγματικά στερεότυπα της Πόλης του Φωτός, που όλοι σκεφτήκαμε βλέποντας τη σειρά. «Κατά τη διάρκεια των εορτών πολλοί από εμάς στρωθήκαμε μπροστά στις οθόνες μας για το Emily in Paris. Παρακολουθήσαμε με απόλαυση τις αισθηματικές περιπέτειες της νεαρής Αμερικανίδας, και οργιστήκαμε με τα στερεότυπα που προωθεί. Θαυμάσαμε ένα φαντασιακό Παρίσι, με πειραγμένα χρωματικά φίλτρα. Η τεράστια επιτυχία της σειράς οφείλεται εξάλλου εν πολλοίς σε αυτή την αστική καρικατούρα, όπου βλέπεις τον Πύργο του Άιφελ σε κάθε γωνία του δρόμου και όπου η γαλλική πρωτεύουσα μοιάζει σαν παγκόσμια σκηνή όμορφων ρομάντζων όλου του κόσμου. Και αυτό, σαν να ισχύει για την αιωνιότητα», γράφει ο Belliard.

«Ένα Instagram-ικό Παρίσι με άψογα χρώματα και ιδανικά πλάνα»

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού τονίζει και ότι, «κατά βάθος, αυτό που μας αποκαλύπτει η Emily μέσα από τις περιπλανήσεις της, είναι η εικόνα ενός αμετάβλητου Παρισιού, μιας Disneyland, που περιορίζεται στο κέντρο όπου κατοικούν μόνο οι πιο πλούσιοι άνθρωποι με ολόιδια και αναλλοίωτη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Με λίγα λόγια, είναι ένα Instagram-ικό Παρίσι με άψογα χρώματα και ιδανικά πλάνα». Όπως σημειώνει ο ίδιος, «γνωρίζουμε ότι το Παρίσι, όπως όλες σχεδόν οι μητροπόλεις του κόσμου, δεν έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Και ότι αν δε θέλουμε να το αφήσουμε στους πλουσιότερους (οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δραπετεύουν σε περιόδους καύσωνα) θα πρέπει να ξαναδούμε όλο τον τρόπο οργάνωσής του».

«Το Παρίσι είναι σήμερα σχεδόν παραδομένο στα αυτοκίνητα και έχει πολλή υγρασία που δεν επιτρέπει να ζεις σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι κλιματικές επιπτώσεις απαιτούν να κάνουμε ριζικές επιλογές και να επιβάλλουμε περιορισμούς, που απουσιάζουν εντελώς από τη σειρά», καταλήγει. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓαλλίασειρέςαντιδήμαρχοςΠαρίσικλιματική κρίσηNetflix