Κόσμος|24.01.2023 07:20

Φως στην υπόθεση των στυγερών δολοφονιών στον Αμαζόνιο - Ο «εγκέφαλος» με το ψευδώνυμο Κολόμπια, η εντολή και τα πυρομαχικά

Newsroom

«Καθαρίζει» το τοπίο γύρω από το διπλό φονικό που σημειώθηκε το 2022 στον Αμαζόνιο. Η αστυνομία της Βραζιλίας κατονόμασε τον φερόμενο ως εγκέφαλο πίσω από τις δολοφονίες του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του Βραζιλιάνου ειδικού στους ιθαγενείς Μπρούνο Περέιρα.

Ο Ρούμπενς Βιλάρ Κοέλιο, του οποίου το ψευδώνυμο είναι Κολόμπια, συνελήφθη για πρώτη φορά με ξεχωριστές κατηγορίες τον περασμένο Ιούλιο -έναν μήνα μετά τη δολοφονία των δύο ανδρών στην περιοχή της κοιλάδας Γιαβαρί του Αμαζονίου.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο, αλλά συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο μήνα για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, όπως γράφει η Guardian.

Διέταξε τους φόνους και παρείχε τα πυρομαχικά

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της πολιτείας Αμαζόνας, όπου βρίσκεται η κοιλάδα Γιαβαρί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Βιλάρ Κοέλιο -ο οποίος κατηγορείται ότι διηύθυνε μια παράνομη αλιευτική επιχείρηση στην απομακρυσμένη παραμεθόρια περιοχή- διέταξε τους φόνους.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Κολόμπια ήταν ο εγκέφαλος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Φόντες σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της πολιτείας, σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Παράλληλα, άλλοι τρεις άνδρες βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση για τις δολοφονίες και κατηγορούνται ότι πυροβόλησαν τον Φίλιπς και τον Περέιρα καθώς ταξίδευαν στον ποταμό Itaquai το πρωί της 5ης Ιουνίου 2022. Πρόκειται για τους Αμαρίλντο ντα Κόστα Ολιβέιρα, Τζέφερσον ντα Σίλβα Λίμα και Οσενέι ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα.

Ο Φόντες δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που «μαρτυρούν» πως ο Βιλάρ Κοέλιο παρείχε στους δύο πρώτους από αυτούς τους άνδρες τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον φόνο.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε στο έγκλημα είχε παρασχεθεί από τον αδελφό του Αμαρίλντο ντα Κόστα Ολιβέιρα, Εντβάλντο ντα Κόστα Ολιβέιρα, «γνωρίζοντας ότι θα χρησιμοποιούνταν για τη δολοφονία».

Ο Βιλάρ Κοέλιο είχε επίσης πληρώσει για τον αρχικό δικηγόρο υπεράσπισης του Αμαρίλντο ντα Κόστα Ολιβέιρα, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Σημειώνεται πως ο Κοέλιο αρνήθηκε την εμπλοκή του στο έγκλημα μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Ιούλιο.

Αμαζόνιοςειδήσεις τώραΒραζιλίαδολοφονίαδολοφονίες