Κόσμος|28.01.2023 23:10

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ιδιαίτερα σκληρή η ανακοίνωση Νετανιάχου μετά τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Newsroom

Μετά την επίθεση με εφτά νεκρούς που πραγματοποίησε ένοπλος Παλαιστίνιος σε εβραϊκή συναγωγή στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή (27/01) η ένταση εξακολουθεί να κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή. Το Σάββατο, νέα επίθεση σημειώθηκε στην πόλη με δράστη ένα 13χρονο παιδί. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι, η απάντηση της χώρας του, θα είναι «ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας».

 Νετανιάχου: «Έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο»

Η απάντηση του Ισραήλ στην «τρομοκρατία» μετά τις δύο παλαιστινιακές επιθέσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η μια από τις οποίες προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων χθες κοντά σε συναγωγή, θα είναι «ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η απάντησή μας θα είναι ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους του πριν από τη έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας με θέμα την επίθεση της Παρασκευής. «Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση αλλά είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Ένας 13χρονος Παλαιστίνιος πίσω από τη νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Ο δράστης της επίθεσης από την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι -ένας πατέρας και ο γιος του- σήμερα το πρωί σε συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι ένας 13χρονος Παλαιστίνιος, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πόλης του Δαβίδ, στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλωάμ, και ο έφηβος «εξουδετερώθηκε και τραυματίστηκε». Η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA), το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε ότι έλαβε τηλεφωνική κλήση στις 10:42 με την οποία ενημερώθηκε για «τρομοκρατική επίθεση». 

«Ένας 23χρονος άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και άλλος ένας 47χρονος σε μέτρια ως σοβαρή κατάσταση, με τραύματα από σφαίρες στο άνω μέρος του σώματος», διευκρίνισε εκπρόσωπος της MDA.

«Φτάσαμε γρήγορα στο σημείο και είδαμε δύο θύματα ένοπλης επίθεσης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Φάντι Ντεκιντέκ, γιατρός της MDA. Αυτός διευκρίνισε ότι τα θύματα είχαν τις αισθήσεις τους και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Επτά νεκροί την Παρασκευή

Επτά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 ακόμη τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε επίθεση με πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στη συνοικία Neve Yaakov της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Ισραήλ. Ο δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία και η κατάστασή του δεν είναι άμεσα σαφής.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί ήταν αντίποινα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν την Πέμπτη, κατά την οποία εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες, μεταδίδει η Haartez. 

Ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο δράστης πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στη γειτονιά. Το πυροβόλο όπλο που χρησιμοποίησε βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας ο δράστης περίμενε έξω από τη συναγωγή και άνοιξε πυρ όταν οι πιστοί βγήκαν από το κτίριο.

Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων μια 70χρονη γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση, ένας 20χρονος άνδρας σε σοβαρή κατάσταση και ένα 14χρονο αγόρι σε μέτρια προς σοβαρή κατάσταση.

Χαιρετίζει αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη η Χαμάς

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, η επίθεση ήταν αντίποινα για την επιδρομή που πραγματοποίησε την Πέμπτη (26/01) ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Κατά την επιδρομή σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη Haartez.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Χάζεμ Κάσεμ, δήλωσε στο Reuters ότι, «πρόκειται για μία απάντηση στο έγκλημα που διέπραξε ο κατακτητής στη Τζενίν αλλά και μία φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του». Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, την οποία επαίνεσε και ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, επίσης αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, μετά την επίθεση, στη Τζενίν, αλλά και σε άλλες αραβικές πόλεις καταγράφηκαν πανηγυρισμοί.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση, την οποία σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «αποκρουστική». Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είναι σε επαφή με αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες ενώ προς ώρας, δεν υπάρχει καμία τροποποίηση στην περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, τις επόμενες μέρες

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΠαλαιστίνηειδήσεις τώραεπίθεσηΙερουσαλήμΙσραήλ