Κόσμος|31.01.2023 21:13

Ατελείωτος μεσαίωνας στο Ιράν: Φυλάκιση 10,5 ετών, σε ζευγάρι επειδή χόρευε αγκαλιασμένο στον δρόμο

Newsroom

Κάθειρξη δέκα ετών και έξι μηνών επέβαλλε δικαστήριο στο Ιράν σε ζευγάρι, σύμφωνα με το Al Arabiya. Ο λόγος είναι ένα βίντεο το οποίο ανάρτησε το ζευγάρι, όπου φαίνεται να χορεύει σε δημόσιο χώρο.

«Διαφθορά και ανηθικότητα»

Το ζευγάρι, δηλαδή η Αστιάζ Χαγκιγκί και ο αρραβωνιαστικός της, Αμίρ Αχμαντί, είναι 20 ετών. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), η δημοσίευση του βίντεο με τον χορό ήταν ο λόγος να κατηγορηθούν για «διάδοση διαφθοράς και ανηθικότητας», «συνάθροιση και συμπαιγνία με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας» και συμμετοχή σε προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Στο βίντεο βίντεο η Χαγκιγκί φαίνεται να χορεύει χωρίς να φορά το χιτζάμπ της, πράγμα που απαγορεύεται στη χώρα.

Το ζευγάρι συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου. Εκτός από τη φυλάκιση, καταδικάστηκαν σε διετή απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου, ενώ τους απαγορεύτηκε, για δύο έτη, και να βγουν από τη χώρα. Την ετυμηγορία εξέδωσε το Τμήμα 15 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, με επικεφαλής τον - διαβόητο για την επιβολή αυστηρών ποινών σε άτομα που θεωρούνται απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία -, Αμπολγκασέμ Σαλαβάτι. Το πρακτορείο ειδήσεων HRANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην οικογένεια της Χαγκιγκί,  αναφέρει ότι νομική εκπροσώπηση του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της δίκης απορρίφθηκε.

Οι ταραχές στο Ιράν συνεχίζονται από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί βρήκε τον θάνατο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η νεαρή Ιρανή ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέσα στο αστυνομικό βαν ενώ, λίγες ώρες αργότερα, εισήχθη στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Στις 14 Νοεμβρίου ιρανικό δικαστήριο επέβαλε την πρώτη θανατική ποινή σε διαδηλωτή στην Τεχεράνη. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας και χρήση πυροβόλων όπλων ενώ κηρύχθηκε και «εχθρός του Θεού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ζευγάριφυλάκισηΤεχεράνηχορόςΙράνΜαχσά Αμινί