Κόσμος|05.02.2023 22:13

Τελεσίγραφο Ερντογάν για το κλείσιμο προξενείων στην Κωνσταντινούπολη - «Αν δεχτεί χτύπημα η Τουρκία θα είναι οι ΗΠΑ πίσω», λέει ο Μπαχτσελί

Μαρία Ζαχαράκη

Σχολιάζοντας το κλείσιμο ορισμένων προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Το υπουργείο Εξωτερικών μας τους τηλεφώνησε και τους έδωσε τελεσίγραφο. Τους είπε ότι αν συνεχίσετε, θα το πληρώσετε βαριά. Έχουμε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. Θα λάβουμε εκεί τις απαραίτητες αποφάσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε για πρώτη φορά τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει με τη Δύση κατά τη συνάντησή του την Κυριακή το βράδυ με νέους στο Αϊδίνιο.

Ο Ερντογάν απάντησε επίσης στο νέο άρθρο του βρετανικού The Guardian, που στοχεύει τον Τούρκο πρόεδρο με την εκτίμηση ότι «η ολοένα και πιο εχθρική στάση του προέδρου Ερντογάν απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις δημοκρατικές αρχές δεν μπορεί πλέον να μένει ατιμώρητη», λέγοντας ότι: «οι παγκόσμιες δυνάμεις, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επηρεάσουν τις εκλογές της 14ης Μαΐου».

Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός εθνικιστής εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την Κυριακή καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας ανοιχτά την Ουάσιγκτον ότι αν γίνει κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία θα είναι από πίσω. Επιπλέον, εξέφρασε και την έντονη ενόχλησή του για το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Νίτσε», το οποίο πέρασε τα στενά με μία τεράστια αμερικανική σημαία και μία μικρή τουρκική, γεγονός που στην Τουρκία το ερμήνευσαν ως επίδειξη ισχύος εκ μέρους των ΗΠΑ κι όλα αυτά εν μέσω της διπλωματικής κρίσης.

«Είναι αγενές και παράνομο να κρεμάς μια μικρή τουρκική σημαία δίπλα σε μια μεγάλη αμερικανική σημαία σε αυτό το πολεμικό πλοίο, αντίθετα με τη διεθνή πρακτική», είπε ο ακροδεξιός εταίρος της κυβέρνησης.

Ο Μπαχτσελί είπε, επίσης, ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τελούν «υπό αγρυπνία» και την Κυριακή ήρθε να προστεθεί και άλλο ένα μέσο που βάλλει κατά του Ερντογάν καθώς ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι «η ολοένα και πιο εχθρική στάση του προέδρου απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις δημοκρατικές αρχές δεν μπορεί πλέον να μένει ατιμώρητη». Ένα άρθρο που ήδη έχει προκαλέσει τη μήνη της Τουρκίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΚωνσταντινούπολη