Κόσμος|06.02.2023 14:37

Σεισμός: Τουρκία και Συρία μετρούν πληγές - Η «μαύρη» λίστα συνεχώς μεγαλώνει υπό τον φόβο νέας δόνησης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Χαοτικές και αποκαρδιωτικές είναι οι τελευταίες ώρες σε Τουρκία και Συρία, μετά τους -πλέον- δύο καταστροφικούς σεισμούς που «χτύπησαν» τις δύο περιοχές, με το επίκεντρό τους να εντοπίζεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Η λίστα των θυμάτων -που ξεκίνησε να γεμίζει μετά την πρώτη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ- μεγαλώνει ώρα με την ώρα, ωστόσο είναι βέβαιο πώς πλέον πρόκειται για περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους σε κάθε χώρα. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι και οι τραυματίες ενώ αγωνία επικρατεί και για άτομα που έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια.

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι νεκροί

Ειδικότερα, τουλάχιστον 1.504 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Στη Συρία, συνολικά τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 371 κυρίως στις περιοχές του Χαλεπιού, της Χάμα, της Λατάκειας και της Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο ανέφερε επίσης 1.089 τραυματίες, όπως μεταδίδει το CNN.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα «Λευκά Κράνη», επίσημα γνωστή ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, ανέφερε τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.

«Εκατοντάδες παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσαν τα Λευκά Κράνη στο Twitter.

Στην Τουρκία, τουλάχιστον 912 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 5.385 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα.

Οι διασώστες εργάζονται μέσα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν για να εντοπίσουν επιζώντες, ενώ το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια μετά την καταστροφή.

Δεύτερος μεγάλος σεισμός, ούτε 12 ώρες μετά τον πρώτο

Η Τουρκία αναφέρει ότι ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες έπληξε τα νοτιοανατολικά της χώρας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν επίσης πως η Δαμασκός επλήγη από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό -αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες, μεταδίδει η Guardian.

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) γνωστοποίησε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καχραμανμάρας της Τουρκίας, σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας δήλωσε ότι ήταν ελαφρώς μικρότερος, μεγέθους 7,6 βαθμών και σε μεγαλύτερο βάθος.

Σημειώνεται πως και μετά αυτή τη δεύτερη δόνηση, στην Τουρκία επικρατεί πανικός, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως να «ξυπνήσουν» και άλλα γειτονικά ρήγματα.

Σχεδόν 3.000 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία

Σχεδόν 3.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η μεγάλη καταστροφή έχει προκαλέσει χιλιάδες τραυματισμούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια γυναίκα που ζούσε σε ένα επταώροφο οικοδομικό τετράγωνο στο Ντιγιάρμπακιρ πριν αυτό καταρρεύσει.

Η γυναίκα παρακολουθούσε με σπασμένο χέρι τους διασώστες να αναζητούν τους γιους της ανάμεσα στα συντρίμμια: «Μας ταρακούνησε. Ήμασταν εννέα άτομα στο σπίτι. Δύο γιοι μου είναι ακόμα στα συντρίμμια, τους περιμένω», είπε, όπως μεταδίδει το Sky News.

Δύσκολο το βράδυ στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN, ενώ οι επιχειρήσεις για εντοπισμό αγνοουμένων στην Τουρκία συνεχίζονται, οι κάτοικοι που είναι τραυματισμένοι ή καλά στην υγεία τους αλλά έχασαν τα σπίτια τους, αναμένεται να περάσουν δύσκολο βράδυ.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως θα στηθούν σκηνές, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Συγκλονιστική διάσωση παιδιού στη Συρία

Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών βρίσκονται και πολλά παιδιά, με τις στιγμές που εντοπίζονται να είναι συγκλονιστικές.

Ένα μικρό παιδί ανασύρθηκε νωρίτερα ζωντανό από τα ερείπια στο Αζάζ της Συρίας. Σε βίντεο, διασώστες βγάζουν το παιδί από τα συντρίμμια και του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίασεισμός