Κόσμος|06.02.2023 16:44

Σεισμός στην Τουρκία: Ζημιές σε αγωγούς φυσικού αερίου μετά το χτύπημα του εγκέλαδου - Πώς επηρεάζονται οι ενεργειακές υποδομές

Newsroom

Ο ισχυρότατος σεισμός που χτύπησε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Ο Εγκέλαδος προκάλεσε πολλές ζημιές στις υποδομές, ιδιαίτερα στην επαρχία Kahramanmaras, που θεωρείται το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, δύο κρίσιμοι πετρελαιαγωγοί και ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, που βρίσκεται υπό κατασκευή, παρέμειναν αλώβητοι.

Σοβαρές ζημιές ωστόσο προκλήθηκαν στις γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενημέρωσε ο Ντονμέζ.

Δεν έχουν προκληθεί ζημιές σε που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ενέργειας.

Ωστόσο, η αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ ανέφερε ότι η ροή πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού του Κεϊχάν διακόπηκε προσωρινά.

«Εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πετρελαϊκών εξαγωγών και να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συμβάν, αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την επαρχία του Κουρδιστάν με την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Φυσικών Πόρων αυτής της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Η δήλωση ακολούθησε τη διακοπή των εργασιών στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ceyhan στη νότια επαρχία των Αδάνων.

Νωρίτερα, ο κρατικός διαχειριστής αγωγών BOTAS δήλωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου διακόπηκε στις επαρχίες Gaziantep, Hatay και Kahramanmaras και σε ορισμένες άλλες περιοχές λόγω ζημιών σε μια γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ το διυλιστήριο στην πόλη Μπανιάς της Συρίας θα αναστείλει τις δραστηριότητές του για 48 ώρες μετά τον σεισμό, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φατίχ Ντονμέζειδήσεις τώραφυσικό αέριοπετρέλαιοσεισμόςσεισμός τώρασεισμός Τουρκία