Κόσμος|06.02.2023 19:43

«Καλούμαι να αποφασίσω ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»- Ο φονικός σεισμός επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Στο νοσοκομείο της -υπό τον έλεγχο των ανταρτών- πόλης Νταρκούς στη βορειοδυτική Συρία, οι τραυματίες καταφτάνουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας (06/02), όταν σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στα σύνορα με την Τουρκία. Οι εγκαταστάσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος ήταν έτσι κι αλλιώς υπερπλήρεις.

Μέσα στο χάος, ένας άνδρας, το πρόσωπο του οποίου είναι καλυμμένο με εκδορές, κοιτάει το κενό με ζαλισμένη έκφραση. Είναι ο Οσάμα Αμπντούλ Χαμίντ, ο οποίος μόλις και μετά βίας κατάφερε να βγει ζωντανός από την πολυκατοικία που έμενε στο κοντινό χωριό Αζμαρίν. Μαζί του, σώοι, βγήκα και η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του. Πολλοί από τους γείτονές τους δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Το κτίριό μας είναι τετραώροφο. Από τους τρεις άλλους ορόφους κανείς μας δεν κατάφερε να βγει», λέει ο ίδιος στο Associated Press, ξεσπώντας σε δάκρυα. «Ο θεός μού έδωσε μία ακόμα ευκαιρία για ζωή», συμπληρώνει.

Σε ένα εξίσου κατάμεστο νοσοκομείο στην πόλη Ιντλίμπ, ο Σαχούλ Ισλάμ, Βρετανός γιατρός σνεργάτης της ΜΚΟ Medical Aid Syria, σημειώνει ότι, η σημερινή, ήταν η χειρότερη μέρα του, στα επτά χρόνια που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα. «Κυριολεκτικά, βγάζω τον έναν ασθενή από τον αναπνευστήρα, για να δώσω την ευκαιρία στον επόμενο. Καλούμαι να αποφασίσω ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης», δηλώνει ο ίδιος.

Το νοσοκομείο ήδη είναι αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις αλλά και περικοπές στα κονδύλια για τη χρηματοδότησή του, εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος λέει ότι, η επιβάρυνση ήταν ακόμα μεγαλύτερη μετά τον φονικό σεισμό, καθώς άλλα νοσοκομεία της περιοχής είναι εκτός λειτουργίας. «Αρκετά από τα γύρω νοσοκομεία έχουν ήδη χτυπηθεί από τον πόλεμο. Έτσι, όλα ήταν αποδυναμωμένα», λέει και εξηγεί ότι, με τον σεισμό, «τουλάχιστον τρία ή τέσσερα νοσοκομεία που ξέρω τέθηκαν εκτός λειτουργίας».

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας νέες ζημιές και βαθύ πόνο στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Συρίας, που έχει ήδη καταστραφεί από χρόνια μαχών και βομβαρδισμών και φιλοξενεί εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Νοσοκομεία και κλινικές είναι πλημμυρισμένα από τραυματίες. Πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Πολλά κτίρια της περιοχής έχουν ήδη υποστεί καταστροφές από παλαιότερους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 58 χωριά έχουν πληγεί με μερικές ή και ολικές ζημιές σε κατοικίες και κτίρια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Συρία και Τουρκία, ενώ ο τραγικός απολογισμός ολοένα και αυξάνεται. Πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. «Ο σεισμός θα επιδεινώσει τα δεινά των Σύρων που ήδη παλεύουν με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», σημειώνει ο διευθυντής για τη Μέση Ανατολή στο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, Κάρστεν Χάνσεν. «Στην ευρύτερη περιοχή, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εκτοπιστούν εξαιτίας του πολέμου. Η νέα καταστροφή θα δημιουργήσει πολύ περισσότερους εκτοπισμένους», καταλήγει.

«Πριν προλάβουμε να φτάσουμε στην  πόρτα, όλο το κτίριο έπεσε πάνω μας»

Στο νοσοκομείο του Νταρκούς, στο δυτικό Ιντλίμπ, ο Αμπντέλ Χαμίντ διηγείται πώς ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του κοιμόντουσαν στο διαμέρισμά τους όταν ξύπνησαν από το ισχυρό, παρατεταμένο τράνταγμα. Έτρεξαν έξω από το διαμέρισμα, αλλά, «πριν προλάβουμε να φτάσουμε στην  πόρτα, όλο το κτίριο έπεσε πάνω μας», εξηγεί. Σώθηκαν από την κάσα της μεγάλης, ξύλινης πόρτας- βγήκαν όλοι τους ζωντανοί. Ο ίδιος, η σύζυγός του και τρία από τα παιδιά του υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι, αλλά είναι όλοι σε σταθερή κατάσταση. Ο γενικός χειρουργός του νοσοκομείου, Ματζντί Αλ Ιμπραχίμ εξηγεί ότι, από τα πρώτα λεπτά, ο αριθμός των τραυματιών, ξεπέρασε κατά πολύ τις δυνατότητες του νοσοκομείου.«Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια. Το μέγεθος ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές μας», εξηγεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςΣυρίαΤουρκίατραυματίεςνεκροίειδήσεις τώραανθρωπιστική κρίσηνοσοκομεία