Κόσμος|06.02.2023 21:56

«Έβγαζαν νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα, κτίρια κόπηκαν στη μέση»: Έλληνες που ζουν στο Γκαζιαντέπ περιγράφουν τις δραματικές ώρες που βίωσαν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές Ελλήνων που ζουν στο Γκαζιαντέπ την πόλη που χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς που έγιναν στην Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα, καθώς και η Συρία θρηνούν, καθώς οι νεκροί είναι χιλιάδες και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια για τον εντοπισμό αγνοούμενων.

«Από θαύμα ζήσαμε»

Ο κ. Αλέξης Παπαδάτος ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, μίλησε στο Open και όσα περιέγραψε είναι ανατριχιαστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία πόλη πλήρως κατεστραμμένη με ισοπεδωμένα κτίρια και πάρα πολλούς νεκρούς. «Από θαύμα ζήσαμε» σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον εξήγησε ότι ο ίδιος κοιμόταν σε ξενοδοχείο λίγο πριν ξεκινήσει ο σεισμός ο οποίος τον ξύπνησε. «Ήταν ένας εφιάλτης, ενάμιση λεπτό κουνιόταν το κτίριο σε σημείο που κάποια στιγμή κόπηκε το ρεύμα, πέφτανε οι τηλεοράσεις και οι σοβάδες από τους τοίχους. Εκεί είπαμε “τέλος, κάποια στιγμή θα πέσει και το κτίριο”, ευτυχώς δεν έπεσε», είπε.

«Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο και αφού φτάσαμε σε ένα σημείο ασφαλές, κοιτώντας πίσω, τα δύο διπλανά κτίρια είχαν ισοπεδωθεί και είμασταν τυχεροί που δεν έπεσαν πάνω στο ξενοδοχείο μας», πρόσθεσε και συνέχισε: «η κατάσταση ήταν σοκαριστική (…) συνεχώς ακούγαμε ανθρώπους να κλαίνε, να φωνάζουν και να υπάρχει μία κατάσταση πανικού. Υπήρχαν δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας οι οποίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν».

Ακολούθως τα όσα περιγράφει προκαλούν σοκ: «Το ξημέρωμα όπου αποκαλύφθηκε η έκταση της καταστροφής, ήταν κάτι συγκλονιστικό. Πολλά κτίρια πεσμένα και πολλά που δεν είχαν πέσει είχαν κοπεί στη μέση, τα θεμέλιά τους είχαν υποχωρήσει κατά 20-30 πόντους. Καταστάσεις και εικόνες σοκαριστικές».

«Το πρωί είχαν αρχίσει και έβγαζαν νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα», είπε συγκλονισμένος και εξήγησε ότι οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν μέσα σε 30 λεπτά αφού «χτύπησε» ο κύριος σεισμός.

«Είδαμε ολόκληρα κτίρια να καταρρέουν»

Στο Open μίλησε και ο Έλληνας βοηθός προπονητή στην ομάδα της Γκαζιαντέπ, Νίκος Καρύδας. Και αυτός όπως εξήγησε, την ώρα του σεισμού κοιμόταν και εξήγησε ότι όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος «είχες την αίσθηση ότι έπρεπε να ακουμπήσεις κάπου για να μην χάσεις την ισορροπία σου. Ήταν μία ταλάντωση του κτιρίου απίστευτη».

Ο ίδιος είπε ότι άμεσα βγήκε από το κτίριο στο οποίο διαμένει και από εκείνη την ώρα βρίσκεται στο αυτοκίνητό του. «Αυτό που αντίκρισα ήταν ένας πανικός από αυτοκίνητα, ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα μέσα στην πόλη και εγώ ασυναίσθητα μπήκα στο αυτοκίνητο και πήρα τον δρόμο χωρίς να ξέρω που πηγαίνω, ακολουθούσα απλά τους άλλους».

«Κάποια στιγμή πέρασα από το κέντρο της πόλης και είδα ότι είχε καταρρεύσει ένα κτίριο και ακριβώς απέναντι ένα άλλο. Ήταν συγκλονιστική εικόνα γιατί έβλεπα μόνο μπάζα, δεν ήταν κάτι που θύμιζε κτίριο, ήταν πέτρες, σίδερα και τσιμέντο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σεισμού, άλλο ένα κτίριο κατεδαφίστηκε», είπε ο ίδιος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώρανεκροίΣυρίασεισμός τώρασεισμός