Κόσμος|06.02.2023 23:14

Ολονύχτια μάχη στα συντρίμμια: Ψάχνουν παντού για τυχόν επιζώντες - Πάνω από 3.000 συνολικά τα θύματα από τον φονικό σεισμό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Αυξάνεται διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από τις δύο χώρες, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 3.000, ενώ οι διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες στα συντρίμμια. Οι ιστορίες από τις δύο χώρες είναι συγκλονιστικές, την ώρα που οι πόλεις τους θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία.

Πάνω από 1.700 νεκροί στην Τουρκία

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 1.762, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Πάνω από 1.300 σκοτώθηκαν στη Συρία

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών στη Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Κατέρρευσε το νοσοκομείο του Ισκεντερούν - Αναζητούν επιζώντες οι διασώστες

Παράλληλα, ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.

«Έχουμε έναν ασθενή που είχε μεταφερθεί στο χειρουργείο αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη», είπε η Τούλιν, μια 30χρονη γυναίκα, σκουπίζοντας τα δάκρυά της ενώ προσευχόταν. «Ο Θεός να μας βοηθήσει. Ήδη χάσαμε τρεις συγγενείς σήμερα, μεταξύ αυτών και τη θεία μου. Ο θείος μου είναι εκεί… Ο Θεός να δώσει να μην τον χάσουμε κι αυτόν».

Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.

Ένας τραυματιοφορέας φτάνει φωνάζοντας «Έρχεται παιδί... παιδί, παιδί!» και ένας συνάδελφός του τρέχει να το σκεπάσει με μια κουβέρτα.

Μια νοσηλεύτρια της μονάδας εντατικής θεραπείας, η Μέρβε, είπε ότι έκανε νυχτερινή βάρδια την ώρα που χτύπησε ο σεισμός. «Ξαφνικά, το κτίριο άρχισε να τρέμει (…) Εγώ και οι φίλοι μου δεν προσπαθήσαμε να φύγουμε, δεν αφήσαμε τους ασθενείς. Τότε ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο, το κτίριο άρχισε να καταρρέει», αφηγήθηκε. «Οι σκάλες καταστράφηκαν, δεν μπορούσαμε να βγουμε έξω. Δεν ξέραμε στην αρχή ότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είχε πέσει. Αλλά όταν βγήκαμε από την αίθουσά μας, ο διάδρομος ήταν συντρίμμια».

Η Μέρβε σώθηκε. Οι συνάδελφοι και οι ασθενείς στην άλλη πτέρυγα του κτιρίου δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Έχουν περάσει 15 ώρες, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανένα συνάδελφό μου, κανένας από αυτούς που είναι κάτω από τα συντρίμμια δεν έχει ανασυρθεί. Δεν άφησαν τους ασθενείς τους, δεν ξέρω τι να πω», πρόσθεσε.

Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι, όπου βρίσκεται το Ισκεντερούν. Τουλάχιστον 520 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χατάι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. «Η παλιά πτέρυγα του κρατικού νοσοκομείου κατέρρευσε από τον σεισμό. Η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται», είπε ο υπουργός.

Κοριτσάκι 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στη Συρία - Νεκρή η μητέρα και τα αδέλφια του

Ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών ανασύρθηκε την Δευτέρα ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, όμως αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 7,8 βαθμών που σκόρπισε τον όλεθρο.

Λίγα λεπτά αφότου ένας διασώστης απομάκρυνε το παιδάκι από τα χαλάσματα, κρατώντας το στοργικά στην αγκαλιά του, θείος του κοριτσιού έλεγε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι σκοτώθηκαν δύο από τα αδέρφια της μικρής Ραγκντάντ Ισμαήλ και η μητέρα της, η οποία ήταν έγκυος.

Καθισμένο σε μαξιλάρια κοντά σε μια ξυλόσομπα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, το κοριτσάκι προσπαθούσε να φάει ένα κομμάτι ψωμί την ώρα που ο Άμπου Χουσάμ εξιστορούσε στο Reuters το δράμα της οικογένειας. «Ο πατέρας υπέστη μάλλον κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, η μικρή κόρη του είναι καλά. Η έγκυος γυναίκα του, η πεντάχρονη κόρη του και ο τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν», είπε ο θείος της μικρής Ραγκντάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ερείπια του ίδιου κτιρίου διασώθηκαν επίσης μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Η οικογένεια Ισμαήλ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη Μόρεκ εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται εδώ και μια δεκαετία στη Συρία. Είχε βρει καταφύγιο στην Αζάζ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Συγκλονιστικές περιγραφές Ελλήνων που ζουν στην Τουρκία

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές Ελλήνων που ζουν στο Γκαζιαντέπ την πόλη που χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς που έγιναν στην Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα, καθώς και η Συρία θρηνούν, καθώς οι νεκροί είναι χιλιάδες και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια για τον εντοπισμό αγνοούμενων.

«Από θαύμα ζήσαμε»

Ο κ. Αλέξης Παπαδάτος ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, μίλησε στο Open και όσα περιέγραψε είναι ανατριχιαστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία πόλη πλήρως κατεστραμμένη με ισοπεδωμένα κτίρια και πάρα πολλούς νεκρούς. «Από θαύμα ζήσαμε» σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον εξήγησε ότι ο ίδιος κοιμόταν σε ξενοδοχείο λίγο πριν ξεκινήσει ο σεισμός ο οποίος τον ξύπνησε. «Ήταν ένας εφιάλτης, ενάμιση λεπτό κουνιόταν το κτίριο σε σημείο που κάποια στιγμή κόπηκε το ρεύμα, πέφτανε οι τηλεοράσεις και οι σοβάδες από τους τοίχους. Εκεί είπαμε “τέλος, κάποια στιγμή θα πέσει και το κτίριο”, ευτυχώς δεν έπεσε», είπε.

«Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο και αφού φτάσαμε σε ένα σημείο ασφαλές, κοιτώντας πίσω, τα δύο διπλανά κτίρια είχαν ισοπεδωθεί και είμασταν τυχεροί που δεν έπεσαν πάνω στο ξενοδοχείο μας», πρόσθεσε και συνέχισε: «η κατάσταση ήταν σοκαριστική (…) συνεχώς ακούγαμε ανθρώπους να κλαίνε, να φωνάζουν και να υπάρχει μία κατάσταση πανικού. Υπήρχαν δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας οι οποίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν».

Ακολούθως τα όσα περιγράφει προκαλούν σοκ: «Το ξημέρωμα όπου αποκαλύφθηκε η έκταση της καταστροφής, ήταν κάτι συγκλονιστικό. Πολλά κτίρια πεσμένα και πολλά που δεν είχαν πέσει είχαν κοπεί στη μέση, τα θεμέλιά τους είχαν υποχωρήσει κατά 20-30 πόντους. Καταστάσεις και εικόνες σοκαριστικές».

«Το πρωί είχαν αρχίσει και έβγαζαν νεκρούς κάτω από τα χαλάσματα», είπε συγκλονισμένος και εξήγησε ότι οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν μέσα σε 30 λεπτά αφού «χτύπησε» ο κύριος σεισμός.

«Είδαμε ολόκληρα κτίρια να καταρρέουν»

Στο Open μίλησε και ο Έλληνας βοηθός προπονητή στην ομάδα της Γκαζιαντέπ, Νίκος Καρύδας. Και αυτός όπως εξήγησε, την ώρα του σεισμού κοιμόταν και εξήγησε ότι όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος «είχες την αίσθηση ότι έπρεπε να ακουμπήσεις κάπου για να μην χάσεις την ισορροπία σου. Ήταν μία ταλάντωση του κτιρίου απίστευτη».

Ο ίδιος είπε ότι άμεσα βγήκε από το κτίριο στο οποίο διαμένει και από εκείνη την ώρα βρίσκεται στο αυτοκίνητό του. «Αυτό που αντίκρισα ήταν ένας πανικός από αυτοκίνητα, ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα μέσα στην πόλη και εγώ ασυναίσθητα μπήκα στο αυτοκίνητο και πήρα τον δρόμο χωρίς να ξέρω που πηγαίνω, ακολουθούσα απλά τους άλλους».

«Κάποια στιγμή πέρασα από το κέντρο της πόλης και είδα ότι είχε καταρρεύσει ένα κτίριο και ακριβώς απέναντι ένα άλλο. Ήταν συγκλονιστική εικόνα γιατί έβλεπα μόνο μπάζα, δεν ήταν κάτι που θύμιζε κτίριο, ήταν πέτρες, σίδερα και τσιμέντο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σεισμού, άλλο ένα κτίριο κατεδαφίστηκε», είπε ο ίδιος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρίαεγκέλαδοςσεισμόςσεισμός τώραΤουρκίαειδήσεις τώρανεκροί