Κόσμος|07.02.2023 20:56

Στα χέρια των ΗΠΑ το κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι: Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ (NORTHCOM) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες εικόνες από την προσπάθεια ανάκτησης συντριμμιών από το κατεστραμμένο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το βράδυ της Δευτέρας.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο μετά την κατάρριψη του κινεζικού σκάφους παρακολούθησης από τις ΗΠΑ. Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) εργάζονται για να εντοπίσουν και να ανακτήσουν κομμάτια του κατεστραμμένου σκάφους, το οποίο σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους ζύγιζε χιλιάδες κιλά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν ελπίζει να αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες από το σκάφος, στο οποίο επετράπη να διασχίσει ολόκληρες τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.

Μόλις ανακτηθούν, τα συντρίμμια θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του FBI στο Κουάντικο για ανάλυση, μεταδίδει το Fox News.

Η NORTHCOM έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες του μαχητικού αεροσκάφους F-22 που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Langley στη Βιρτζίνια για να καταρρίψει το αερόστατο το Σάββατο.

Ο Μπάιντεν φέρεται να διέταξε την Τετάρτη την κατάρριψη του κινεζικού σκάφους, αλλά ο στρατός συμβούλευσε να το καθυστερήσει για λόγους ασφαλείας έως ότου το αερόστατο βρεθεί πάνω από ανοιχτή θάλασσα.

Ο επικεφαλής της NORAD, στρατηγός Glen VanHerck, μίλησε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ δεν κατέρριψαν το σκάφος επιτήρησης της Κίνας καθώς διέσχιζε τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο VanHerck επιβεβαίωσε ότι η NORAD είχε εντοπίσει το σκάφος πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλάσκας, αλλά δήλωσε ότι «δεν μπορούσε» να αναλάβει άμεση δράση επειδή το αερόστατο δεν αποτελούσε άμεση απειλή.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι πίεσαν τον VanHerc σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ ήταν τόσο σίγουρες ότι είχαν περιορίσει την ικανότητα του κινεζικού σκάφους να συλλέγει πληροφορίες καθώς διέσχιζε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Ο VanHerck λέει ότι ο στρατός έλαβε προφυλάξεις για να καλύψει όλες τις ευαίσθητες περιοχές πάνω από τις οποίες πέταξε το σκάφος, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίναειδήσεις τώραΗΠΑκατασκοπείαΝότια Καρολίνα