Κόσμος|11.02.2023 16:29

Βίντεο δείχνει την εγκληματική αμέλεια εργολάβων στην Τουρκία: Πολυκατοικία γέρνει προς τα… πίσω μετά το σεισμό

Newsroom

Ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πέραν της «γύμνιας» του κρατικού μηχανισμού της γειτονικής χώρας, αποκάλυψε και τις εγκληματικές ευθύνες εργολάβων και πολιτικών μηχανικών που ανέλαβαν να κατασκευάσουν πολυόροφες πολυκατοικίες.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες, σοκαριστικές οι εικόνες με κτίρια να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ωστόσο το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Sabah από την πόλη Χατάι, δείχνει κάτι τρομακτικό: Μία πολυκατοικία, η οποία δεν κατέρρευσε, απλώς έγειρε προς τα… πίσω! Κάτι που δείχνει πως απλώς δεν είχε θεμέλια! «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!», ακούγονται να λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 12 άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Τα κτίρια που έπεσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα προκαλούν οργή

Όσο περνούν οι μέρες και τα θύματα του Εγκέλαδου αυξάνονται οι αντιδράσεις για τα ακίνητα που μετατράπηκαν σε ερείπια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πληθαίνουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική, καθώς, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού η πλειονότητα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί από αυτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στις εταιρείες, για τις οποίες στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως όλες χαίρουν της στήριξης του Τούρκου προέδρου, έχει προκαλέσει έντονη κριτική ακόμη και από παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Υποτίθεται ότι ήταν κτίρια ανθεκτικά με υλικά υψηλής ποιότητας. Κάποια κόστισαν ως και 3 εκατομμύρια λίρες» αναφέρει μία βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Μπορείτε να αγοράσετε τον θάνατό σας με 2.850.000 λίρες αγαπητοί θεατές» ακούγεται να λέει σε άλλο καυστικό σχόλιο κατά των κατασκευαστικών εταιριών.

Ο καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ σε άλλη εκπομπή, αναφέρει πως ακόμη περιμένουν να δουν αν θα λογοδοτήσουν οι εταιρίες. «Αυτό που υποφέρουμε περισσότερο στη Τουρκία είναι η έλλειψη λογοδοσίας εκείνων που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα».

«Κτίρια από άμμο και χαλίκι»

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Παναγιώτη Καρύδη, καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών στο Open, o οποίος έκανε λόγο για «απαγορευτικές» κατασκευές που έγιναν αιτία να χαθούν χιλιάδες ζωές από τον καταστροφικό σεισμό.

«Η μορφή και ο τρόπος κατάρρευσης των κτιρίων είναι παρόμοιος με τον τρόπο που κατεδαφίζουμε κτίρια τοποθετώντας εκρηκτικά στα θεμέλια» λέει αρχικά και προσθέτει: «Άμμος και χαλίκι. Αυτό είναι απαγορευτικό γιατί όταν γίνει η κατάρρευση να μετατρέπεται (το κτίριο) σε σορό άμμου και χαλικιών. Είναι απαράδεκτο. Σημαίνει πολύ κακή ποιότητα βασικών υλικών δόμησης».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει πως το λόμπι πέντε κατασκευαστικών εταιρειών, που έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, έχει κερδίσει πολλούς δημόσιους διαγωνισμούς και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης.

«Οι εταιρείες αυτές παίρνουν μεγάλα πρότζεκτ. Όταν γίνονται δημόσιοι διαγωνισμοί, εμφανίζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες, που είναι του ίδιου ανθρώπου ουσιαστικά, χτυπούν τις προσφορές και πάντα ο διαγωνισμός καταλήγει στον ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση, μάλιστα, κάνει λόγο για «συμμορία» του Ερντογάν, η οποία «έφαγε» τα χρήματα που είχαν αποταμιευθεί από τον φόρο σεισμού, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

«Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών»

Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.

Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό. «Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα».

«Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή», είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.

Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή». Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πολυκατοικίεςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώρασεισμόςπολυκατοικία