Κόσμος|12.02.2023 19:11

Εκλογές Κύπρος 2023 - Άμεση ανάλυση: Η πολιτική τομή της εκλογής Χριστοδουλίδη και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν

Αδάμος Ζαχαριάδης

Ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα και στον δεύτερο γύρο των εκλογών επικρατώντας του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Πρόκειται για μια πολιτική στιγμή χωρίς ιστορικό προηγούμενο καθώς είναι η πρώτη φορά στην μετα – Μακαριακή περίοδο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα στηρίζεται από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων του νησιού καθώς τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ θα παραμείνουν την επόμενη πενταετία στην αντιπολίτευση. 

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τις αλλαγές που συντελούνται στο κυπριακό εκλογικό σώμα τα τελευταία χρόνια και οι οποίες καταγράφηκαν ξεκάθαρα και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όταν τα δύο μεγάλα κόμματα κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό.

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τα κόμματα του λεγόμενου Κέντρου αλλά και ένα ετερόκλητο στελεχιακό δυναμικό που στήριξε την υποψηφιότητά του κ. Χριστοδουλίδη κυρίως λόγω της προσωπικότητάς του.

Επιπλέον, όπως καταγράφεται στις πρώτες μετρήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να πάρει ένα ποσοστό 52% από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι 43% που ψήφισαν τον κ. Μαυρογιάννη. Πρόκειται, δηλαδή, για την καταγραφή ενός χάσματος εντός του κόμματος της Δεξιάς καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος είχαν καλέσει του ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον κ. Μαυρογιάννη.

Τα δύσκολα, όμως, τώρα αρχίζουν για τον κ. Χριστοδουλίδη. Από τη μία ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί να βρει τους τρόπους να ξεπαγώσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο ίδιος έχει ήδη προαναγγείλει διπλωματική πρωτοβουλία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου το Κυπριακό να διασυνδεθεί με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενώ θα ζητήσει και τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και προγραμματική του θέση είναι ότι παραμένει δεσμευμένος στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η υποψηφιότητά του, στηρίζεται από τα κόμματα που παραδοσιακά εκπροσωπούν το λεγόμενο «απορριπτικό μπλοκ»: ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη. Τα συγκεκριμένα κόμματα εκφράζουν παραδοσιακά έντονες διαφωνίες και κριτική στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Η ΕΔΕΚ, μάλιστα, είναι το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην της ακροδεξιάς) που πλέον έχει απορρίψει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως αποδεκτό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. Αυτή η διαφορά θέσεων είναι πιθανόν να προκαλέσει ρήγματα στην νέα κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξουν μελλοντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Επιπλέον, τα κόμματα που στήριξαν τον κ. Χριστοδουλίδη διαφωνούν σε μια σειρά από ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, γεγονός που προδιαγράφει ότι το πλαίσιο συναίνεσης σε μια πιθανή διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι δεδομένο. Με δεδομένο ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στην αντιπολίτευση προδιαγράφει δυσκολίες για τον νέο πρόεδρο σε ό,τι αφορά το νομοθετικό του έργο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΧριστοδουλίδηςΚυπριακόεκλογέςΑνδρέας ΜαυρογιάννηςΚύπροςειδήσεις τώραΕκλογές Κύπρος 2023