Κόσμος|13.02.2023 08:33

Σεισμός στην Τουρκία: Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή, η οργή είναι έκδηλη - Εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πάνω από 33.000 νεκροί

Newsroom

Μια εβδομάδα μετά τους δύο σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών που ισοπέδωσαν περιοχές της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, ενώ οι θερμοκρασίες τα βράδια βρίσκονται συχνά υπό το μηδέν, ενώ η οργή των πολιτών για την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει είναι έκδηλη.

Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των αρχών της Τουρκίας, των αρχών της Συρίας και οργανώσεων αρωγής σε τομείς της συριακής επικράτειας ελεγχόμενους από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές

Στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και όπου ορισμένοι πολίτες δήλωσαν ότι οι ομάδες έκτακτης ανάγκης χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν, πολλοί κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές κάτω από πάγκους της αγοράς, χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε.

Σε ομιλία του την περασμένη Τετάρτη σε μια πόλη με σκηνές στο Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα παράσχει άμεση βοήθεια στους εκτοπισμένους. Εκείνοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή οι οποίοι δεν γνώριζαν αν ήταν ασφαλές να επιστρέψουν, θα στεγάζονταν σε ξενοδοχεία, είπε. «Δεν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε τους πολίτες μας να μείνουν στο δρόμο», είπε.

Ο αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές. Τη νύχτα, η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 9 βαθμούς Κελσίου.

Εκατομμύρια άστεγοι στη Συρία

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Συρία. «Μέχρι και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία μπορεί να έχουν μείνει άστεγοι από το σεισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Συρία, Sivanka Dhanapala, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός και έρχεται σε έναν πληθυσμό που ήδη υποφέρει από μαζικό εκτοπισμό».

Στη συνοικία Τσουκουρόβα της τουρκικής πόλης Άδανα, εθελοντές μοίρασαν ζεστή σούπα σε χώρο που προηγουμένως ήταν υπαίθρια αγορά. Οι επιζώντες συγκεντρώθηκαν γύρω από μια μονάδα φόρτισης τηλεφώνων.

Χαμόγελα από τους απεγκλωβισμούς

Παράλληλα, οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό.

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Γυναίκα και παιδί ανασύρθηκαν ζωντανοί 150 ώρες μετά

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα και ένα παιδί ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια την Κυριακή, έξι ημέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία, από μια ομάδα διασωστών από το Ελ Σαλβαδόρ στο Σεχίτ Αϊλελέρι, στον νότο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Η ομάδα των διασωστών του Ελ Σαλβαδόρ, με την υποστήριξη Τούρκων διασωστών, κατάφεραν να διασώσουν δύο επιζώντες, μια γυναίκα και ένα παιδί, έπειτα από περισσότερες από 150 ώρες κάτω από τα ερείπια», έγραψε ο πρόεδρος Μπουκέλε στο Twitter.

Πρόκειται για τον Μελίχ Εφέ Οζτσάν, ένα παιδί περίπου 5 ετών και την Ντενίζ Νταλ, μια γυναίκα γύρω στα 30, που νοσηλεύτηκαν, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος επισύναψε στο μήνυμά του ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένα ακίνητο παιδί το οποίο βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες από το Ελ Σαλβαδόρ και το τοποθετούν σε φορείο, ενώ ακούγονται κραυγές και κλάματα από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από το σημείο.

Στο βίντεο φαίνεται στη συνέχεια, μια γυναίκα που καταφέρνει να κουνήσει τα χέρια της και απεγκλωβίζεται και αυτή, προτού οι διασώστες της βάλουν κολάρο για τον αυχένα και την τοποθετήσουν σε φορείο.

Η διάσωση έγινε το πρωί της Κυριακής κάτω από τα ερείπια του κτιρίου Εμπράρ Σιτεσί Χαζάλ Απαρτμάνι, στο Σεχίτ Αϊλελερί, στην κοινότητα Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ.

«Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το παιδί είχε συμπτώματα υποθερμίας», σύμφωνα με την προεδρία.

Το Ελ Σαλβαδόρ έστειλε την Τετάρτη στην Τουρκία μια ομάδα αποτελούμενη από 100 διασώστες, μεταξύ των οποίων 58 ειδικοί στην έρευνα και διάσωση, 42 πυροσβέστες και γιατροί και αρκετοί σκύλοι.

Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης για τις «χάρτινες» πολυκατοικίες

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για τις καταρρεύσεις κτιρίων και τις καταγγελίες για τρομακτικές κακοτεχνίες, ενώ στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν 113 εντάλματα σύλληψης.

Ταυτοποιήθηκαν 131 ύποπτοι

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

«Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων», είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια.

Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μπαράζ συλλήψεων

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στην Σανλιούρφα και 4 στην Οσμανίγιε σε σχέση με τα κατεστραμμένα κτίρια που θεωρείται ότι είχαν προβλήματα όπως ότι τους είχαν αφαιρεθεί υποστυλώματα.

Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.

«Κάναμε όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Είχαμε εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίασεισμόςνεκροίΣυρία