Κόσμος|13.02.2023 10:49

Σεισμός στην Τουρκία: Αυτοψία στους καταυλισμούς και συγκλονιστικές ιστορίες μέσα από τα χαλάσματα

Newsroom

Σε καταυλισμούς βρίσκονται χιλιάδες Τούρκοι πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη χώρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Την ίδια ώρα αχτίδα ελπίδας δίνουν διασώσεις παιδιών και ενηλίκων που βγαίνουν από τα χαλάσματα μία εβδομάδα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των 72 ωρών έπειτα από τον σεισμό.

Πώς επιβιώνουν στα χαλάσματα

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Μαρίας Ζαχαράκη στο Open που βρέθηκε στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών, όσοι αντικρίζουν τους επιζώντες μιλούν για θαύμα, καθώς οι ιστορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να επιβιώσουν συγκλονίζουν.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία για έναν έφηβο ο οποίος πριν τον σεισμό έπαιζε βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι του και έπινε αναψυκτικό. Όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος και παγιδεύτηκε κάτω από τα συντρίμμια κατανάλωσε το αναψυκτικό και έτσι κατάφερε να αποφύγει την αφυδάτωση μέχρι να τον εντοπίσουν οι διασώστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός είναι ο λόγος που τα σωστικά συνεργία δεν έχουν σταματήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Μάλιστα στην περιοχή βρίσκονται και ελληνικά σωστικά συνεργεία που αποτελούνται από εθελοντές και προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους. Σημειώνεται ότι οι διασώστες που καταφθάνουν από την Ελλάδα καταχειροκροτούνται από τους Τούρκους και έχουν θερμή υποδοχή.

Αυτοψία σε καταυλισμό

Η δημοσιογράφος του ethnos.gr και του OPEN, μετέφερε και εικόνες μέσα από τον καταυλισμό στο Γκαζιαντέπ όπου έχουν στηθεί περίπου 500 σκηνές όπου σε αυτές βρίσκονται πάνω από 2.000 άνθωποι οι οποίο προσπαθούν να ζεσταθούν τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές ανάβοντας φωτιές.

Συγκλονιστικές ιστορίες μέσα από τα χαλάσματα

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν την Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςειδήσεις τώρακαταυλισμόςΤουρκίασεισμός Τουρκία