Κόσμος|13.02.2023 11:12

Έκτακτη οδηγία από ΗΠΑ στους Αμερικανούς πολίτες: «Εγκαταλείψτε αμέσως τη Ρωσία»

Newsroom

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «αμέσως» λόγω μιας σειράς κινδύνων για την ασφάλεια, που περιλαμβάνουν την πιθανή αναγκαστική στρατολόγηση στον ρωσικό στρατό.

«Οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως», ανέφερε η πρεσβεία σε ταξιδιωτική οδηγία την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Reuters, επεσήμανε τις «απρόβλεπτες συνέπειες» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν την κινητοποίηση ή τη στράτευση στον ρωσικό στρατό για τους διπλούς πολίτες.

«Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των διπλών υπηκόων, να αρνηθεί την πρόσβασή τους στην προξενική βοήθεια των ΗΠΑ, να τους υποβάλει σε στρατολόγηση, να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και/ή να τους επιστρατεύσει», αναφέρει επίσης στην οδηγία.

Η πρεσβεία προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν από παρενοχλήσεις και διαχωρισμό για κράτηση από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενδέχεται να μην ενημερώσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ για την κράτηση ενός Αμερικανού πολίτη και να καθυστερήσουν αδικαιολόγητα την προξενική βοήθεια των ΗΠΑ», ανέφερε η διπλωματική αποστολή.

Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν επίσης τις πρόσθετες πιέσεις των περιορισμένων πτήσεων από και προς τη Ρωσία, των περιορισμένων τραπεζικών υπηρεσιών λόγω των κυρώσεων και της έλλειψης μετρητών, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά της να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τη χώρα», ανέφερε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑειδήσεις τώραΡωσίααμερικανική πρεσβεία