Κόσμος|14.02.2023 18:11

Ο έρωτας μπορεί να νικήσει τον πόλεμο: Μία Ουκρανή και ένας Ρώσος μετακόμισαν στη Σερβία για να ζήσουν μαζί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Εκείνη είναι από την Ουκρανία και εκείνος από τη Ρωσία. Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στο διαδίκτυο, αλλά οι πιθανότητες η σχέση τους να συνεχιστεί, μετά την έναρξη του πολέμου, ήταν μηδαμινές. Ωστόσο, το νεαρό ζευγάρι βρήκε τρόπο να νικήσει τις αντιξοότητες.

Η Mariia Vyhivska και ο Iurii Kurochkin, είναι σήμερα 23 ετών. Ερωτεύτηκαν παίζοντας online ένα βιντεοπαιχνίδι. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, όμως, αποτέλεσε απειλή για την σχέση τους, πριν καν αυτή ξεκινήσει. Η Mariia και ο Iurii γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους στο κλίμα που δημιουργούσε ο πόλεμος στις πατρίδες τους και επέλεξαν να ζήσουν μαζί. Η Mariia ζούσε στο Zvyagel, κοντά στο Κίεβο και ο Iurii στην Αγία Πετρούπολη. Παρά την -φαινομενικά ανυπέρβλητη- απόσταση, το ζευγάρι δεν το έβαλε κάτω. «Δεν ήταν δύσκολο. Δεν φοβόμουν, καθόλου. Είμαι ευτυχισμένη. Επειδή με αγαπούν», λέει στο Associated Press η Mariia.

«Ήταν πριν από ένα χρόνο. Άρχισα να οργανώνω το διεθνές διαβατήριό μου, για να επισκεφθώ τη Mariia στην Ουκρανία. Έκανα τις διαδικασίες τον Ιανουάριο, και όπως ξέρετε, ο πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και κατέρριψε όλα τα σχέδιά μας», συμπληρώνει ο Iurii, αναπολώντας την εποχή που το ζευγάρι άρχισε να κάνει σχέδια ώστε να συναντηθεί από κοντά. Κάθε ελπίδα συνάντησης φάνηκε να εξανεμίζεται, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Η Mariia μετακόμισε στην Τσεχία αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου ενώ ο Iurii έμεινε στο σπίτι του στη Ρωσία. Ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω και η νέα αυτή φρικιαστική συνθήκη δεν τους εμπόδισε από το να αρχίσουν να υπολογίζουν «κάποιες από τις επιλογές μας» προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν μαζί, εξηγεί ο Iurii.

Η απάντηση στα προβλήματά τους ήταν η Σερβία, όπου οι Ρώσοι μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς βίζα. Η Mariia και ο Iurii συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, στην πρωτεύουσα της βαλκανικής χώρας, το Βελιγράδι. «Έφτασα στη Σερβία στις 27 Απριλίου και την περίμενα για αρκετές ημέρες. Έφτασε από την Τσεχία, και συναντηθήκαμε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων», αναπολεί ο ίδιος, με την αγαπημένη του να σημειώνει ότι, «ήταν όλα όσα φανταζόμουν». «Υπήρξε αυτή η στιγμή απίστευτης χαράς. Ταξίδευα για 16 ώρες και δεν είχα κοιμηθεί, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Έτσι, βγήκα από το λεωφορείο και έπεσα στην αγκαλιά του», θυμάται η ίδια.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή ξεκίνησε η νέα, κοινή τους ζωή. Το πρώτο τους σπίτι υπήρξε ένα hostel της σερβικής πρωτεύουσας ενώ, άμεσα βρήκαν ένα μικρό διαμέρισμα σε ένα προάστιο της πόλης. Έπιασαν διάφορες δουλειές όσο και οι δύο συνεχίζουν, μέσω διαδικτύου, τις σπουδές τους στην πληροφορική. Και η κοινή τους ζωή σε μία τρίτη χώρα, όμως, δεν ήταν ανέμελη. Τον περασμένο Ιούλιο φιλορώσοι εξτρεμιστές ζωγράφισαν ένα τεράστιο σύμβολο Z - σύμβολο της ρωσικής εισβολής - στο κτίριό τους και εισέβαλαν στο διαμέρισμά τους. Επίσης, το ζευγάρι δέχτηκε επίθεση και από ομάδα χούλιγκανς. Τον τελευταίο χρόνο, περίπου 200.000 Ρώσοι και 20.000 Ουκρανοί έχουν μεταναστεύσει στη Σερβία. Πολλοί από τους Ρώσους εγκατέστησαν τις επιχειρήσεις τους στη βαλκανική χώρα η οποία έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρότι επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα το δούμε»

«Κάποιες φορές μιλάμε για τον πόλεμο, αλλά αυτό δε δημιουργεί εντάσεις μεταξύ μας. Με άλλους ανθρώπους φυσικά και μπορεί να δημιουργούνται, επειδή όλοι έχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, οπότε είναι αδύνατο να τις διαχειριστούμε όλες», δήλωσε ο Iurii, με την Mariia να συμπληρώνει ότι, η μεγαλύτερη ανησυχία της υπήρξε το πώς θα αντιμετωπίσουν οι συμπατριώτες της τη σχέση της, παρότι η οικογένειά της δεν είχε καμία απολύτως αντίρρηση. «Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα το δούμε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το αύριο, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και πυρηνικού πολέμου, με αυτό μάς τρομάζουν τώρα. Δεν μπορώ να κοιτάω πολύ μακριά στο μέλλον», σημειώνει. «Είμαστε ευτυχισμένοι επειδή είμαστε μαζί», συμπληρώνει ο σύντροφός της, εξηγώντας ότι, το ζευγάρι, είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τα πράγματα, όπως έρχονται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑγίου ΒαλεντίνουΟυκρανίαΗμέρα του Αγίου ΒαλεντίνουπόλεμοςζευγάριΣερβίαΡωσία