Κόσμος|14.02.2023 22:16

Συγκλονιστικές στιγμές από τις διασώσεις στην Τουρκία – Μέλος ΕΜΑΚ στο OPEN: «Δεν υπάρχουν διακρίσεις και σύνορα για τη διάσωση ζωών»

Newsroom

Για τα όσα είδε κατά τις επιχειρήσεις στις περιοχές της Τουρκίας που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό 7,8 ρίχτερ μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Δημήτρης Κωλέτσης, μέλος της ΕΜΑΚ.

«Η ομάδα όπου βρισκόμουν ήταν αυτή που συμμετείχε στη διάσωση της μικρής Φατιμά και της κοπέλας, της Αϊρίν. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την καταστροφή που έγινε. Εύχομαι η ανθρωπότητα να μην ξαναδεί τέτοιου είδους καταστροφή», είπε καταρχάς ο κ. Κωλέτσης και αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που θα τού μείνουν αξέχαστες από τις διασώσεις στην Τουρκία. «Στις διασώσεις, όπου και να βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν διακρίσεις και σύνορα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια εικόνα, σίγουρα η διάσωση ενός μικρού παιδιού, όταν αργότερα καθαρίζει το μυαλό μας, μπορεί να φαντάζει πιο σημαντική, χωρίς να θέλω να αδικήσω άλλες διασώσεις. Κι εμείς προσπαθούμε το ψυχολογικό κομμάτι να μην αφήνουμε να μάς επηρεάζει εκείνη τη στιγμή αλλά η αντιμετώπιση που έχουμε όταν συναντάμε μπροστά μας ένα παιδάκι είναι διαφορετική», υπογράμμισε.

«Ανακούφιση και χαρά όταν δίναμε ξανά ζωή»

Το μέλος της ΕΜΑΚ μίλησε και για τα όσα ένιωθε η ομάδα, κάθε φορά που έβγαζαν έναν άνθρωπο ζωντανό από τα συντρίμμια. «Ανακούφιση, τεράστια χαρά που καταφέραμε να ξαναδώσουμε ζωή ουσιαστικά σε θύματα τα οποία ενδεχομένως νόμιζαν ότι ήρθε το τέλος. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλά κατακλυζόμαστε από συναισθήματα, προσπαθούμε την ώρα της διάσωσης να μην επηρεαζόμαστε. Αφού τα καταφέρουμε, η χαρά είναι απερίγραπτη», τόνισε και αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη που εξέφραζαν, προς τους Έλληνες διασώστες, οι Τούρκοι πολίτες. «Αν και υπήρχε δυσκολία στην επικοινωνία γιατί δε μιλούσαμε τη γλώσσα, ούτε αυτή τη δικιά μας, με τη γλώσσα του σώματος, γνέφοντας το κεφάλι, απλώνοντας μας ένα χέρι, καταλαβαίναμε την ευγνωμοσύνη τους», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίασεισμός ΤουρκίαΕΜΑΚσεισμόςειδήσεις τώραδιάσωση