Κόσμος|15.02.2023 15:00

Απόγνωση μετά τους σεισμούς: Γεμάτα νεκροταφεία στην Αντιόχεια και αποκαρδιωτικές εικόνες - Κατεδαφιστέα πάνω από 50.000 κτίρια στην Τουρκία

Newsroom

Τουρκία και Συρία, 10 ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, βρίσκονται σε απόγνωση. Οι νεκροί ξεπερνούν πια τους 41.000, εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πολλοί ακόμη βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία για τον «μαύρο» απολογισμό, τα θύματα ξεπερνούν τα 41.000, ενώ οι τραυματίες τους 105.000. Παράλληλα, πάνω από δύο εκατ. άνθρωποι έχουν αφήσει το σπίτι τους και κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.

Παράλληλα, οι εικόνες που επικρατούν πια στις δύο χώρες είναι αποκαρδιωτικές.

Μαζικοί τάφοι στην Αντιόχεια

Την ίδια ώρα, στην Αντιόχεια δεν έχουν μείνει κενοί τάφοι στα νεκροταφεία για ταφή των θυμάτων. Οι Αρχές έχουν πια δημιουργήσει νέες τοποθεσίες ταφής, που μοιάζουν με ομαδικό τάφο. Περιοχές σαν αυτή, υπάρχουν σε πολλά μέρη της πόλης.

Οι σοροί που φτάνουν εκεί είναι αγνώστων στοιχείων και ασυνόδευτες. Έτσι, λαμβάνονται δείγματα DNA έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι σοροί και να γνωρίζουν οι άνθρωποι που θάβονται οι αγαπημένοι τους συγγενείς, όπως γράφει το Euronews.

Κρίθηκαν κατεδαφιστέα 50.576 κτήρια

Νωρίτερα την Τετάρτη ανακοινώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικοδομών της Τουρκίας, ότι είναι σε εξέλιξη αυτοψίες στα επικίνδυνα κτίρια από 7.100 εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων 400 καθηγητές από 20 πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Οι ειδικοί εξετάζουν τα κτίρια στις 10 επαρχίες που χτύπησε ο σεισμός. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 387.364 κτήρια, στα οποία υπάρχουν 1.856.864 διαμερίσματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Από αυτά, 50.576 κρίθηκε ότι επειγόντως πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ άλλα 279.655 είναι ελαφρώς κατεστραμμένα.

Δέσμευση Ερντογάν για συνέχιση των διασώσεων

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε αργά την Τρίτη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες Τρίτη, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίανεκροίσεισμόςειδήσεις τώραΣυρίασεισμός Τουρκία