Κόσμος|16.02.2023 06:15

Πώς ο σεισμός αύξησε την οργή των Τούρκων κατά του Ερντογάν, τι λένε για τους Έλληνες: Αναλυτής εξηγεί στο OPEN

Newsroom

Μετά τον φονικό σεισμό, η πόλωση στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε, μιλώντας στο OPEN και τη Γεωργία Γαραντζιώτη, ο Τούρκος επίκουρος καθηγητής εξωτερικής πολιτικής, Μουράτ Σεϊρέκ. Ο θυμός του κόσμου είναι μεγάλος, μετά το τραγικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, και αναζητούνται οι ευθύνες στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η άποψη για τους Έλληνες άλλαξε το τελευταίο διάστημα»

Όπως σημείωσε ο ίδιος, σχετικά με την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, «ο σεισμός μάς έδειξε, για ακόμη μία φορά, ότι υπάρχει μεγάλη πόλωση στην Τουρκία. Ένα μέρος της κοινωνίας έχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους κυβερνητικούς οργανισμούς και μετά από αυτή την καταστροφή τίποτα δεν έχει αλλάξει. Παραδείγματος χάριν, ότι άλλαξε η άποψη για τους Έλληνες το τελευταίο διάστημα, αλλά οι απόψεις για την κυβέρνηση δεν έχουν αλλάξει. Αντιθέτως, έχουν επιδεινωθεί. Οπότε αυτή η καταστροφή, έκανε τα συναισθήματά τους ακόμα πιο δυνατά, γιατί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να παράσχει βοήθεια τις πρώτες μέρες του σεισμού».

Ο Μουράτ Σεϊρέκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, με αφορμή τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. «Δεν πιστεύω ότι η αναβολή θα ήταν καλή για την κυβέρνηση. Θα φανεί σαν δικαιολογία. Δεν περιμένω ότι οι εκλογές θα αναβληθούν. Ο Ερντογάν συνεχώς ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόσμου, ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος κλπ. Γι’ αυτό τον λόγο δε θα έκανε κάτι που θα επέτρεπε στους πολίτες να αμφισβητήσουν την πολιτική του νομιμότητα. Αυτό κάνει εδώ και δεκαετίες και, ακυρώνοντας αυτές τις εκλογές, θα δημιουργούσε αυτό το ερώτημα, υπογράμμισε.

Τέλος, ο αναλυτής αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στροφή που καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα, μετά την ένταση των τελευταίων μηνών. «Αυτή τη στιγμή έρχονται εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Μπορούμε να αναμένουμε εξομάλυνση σχέσεων, ακόμα και μετά τις εκλογές. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από το αποτέλεσμα. Πιστεύω πάντως ότι η κοινή γνώμη είναι έτοιμη γι’ αυτό. Μέχρι τις εκλογές δεν πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικές αλλαγές. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης στον δρόμο για τις εκλογές. Αν θέλουμε στ’ αλήθεια να μιλήσουμε για νέα εποχή στις μεταξύ μας σχέσεις, ίσως πρέπει να περιμένουμε την περίοδο μετά τις εκλογές», τόνισε.

σεισμός Τουρκίαειδήσεις τώρασεισμόςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαεκλογές Τουρκία