Κόσμος|16.02.2023 14:47

Σεισμός στην Τουρκία: Εικόνες ελπίδας μέσα στο τοπίο της καταστροφής - 11 μέρες μετά, άνθρωποι ανασύρονται ζωντανοί από τα ερείπια

Newsroom

Ενώ ο θάνατος και η καταστροφή έχουν απλωθεί παντού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας ακόμα και τόσες μέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου κάποιες διασώσεις μάς θυμίζουν ότι τελικά γίνονται και «θαύματα», όπως αυτή του 17χρονου κοριτσιού από το Καχραμάνμαράς που βγήκε ζωντανό από τα συντρίμμια μετά από 248 ώρες.

Η Έλα και τα δυο παιδιά της, Μεϊσάμ και Αλί, είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας στην Αντιόχεια. Η νεαρή μητέρα και τα παιδιά της ανασύρονται ζωντανοί, 228 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.  Μπορεί η γη να μη σείεται πια… οι πληγές, όμως, είναι ανοιχτές και ο φόβος για την επόμενη μέρα όλο και μεγαλώνει. 

«Εκτός από το μέγεθος της ζημιάς, στις περιοχές του σεισμού, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η καταστροφή των υποδομών, ειδικά στις μεταφορές και την ενέργεια, κάνουν τη δουλειά μας πολύ δύσκολη», σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Συνολικά 10 μέρες μετά την τραγωδία, είναι ώρα για το θλιβερό καθήκον της απομάκρυνσης των σορών και της αναγνώρισής τους. Κάτοικοι στήνουν τέντες στα συντρίμμια, αρνούνται να φύγουν χωρίς τους ανθρώπους τους. «Περιμένουμε τη μαμά μου. Είναι ακόμα εδώ. Για εννέα ή δέκα ημέρες, κοιμόμαστε στο σχολείο, στήσαμε σκηνή και περιμένουμε να βγει έξω, για να φύγουμε. Πώς μπορούμε να φύγουμε χωρίς εκείνη; Δεν είναι δυνατόν», σημειώνει ο Χαμίντ, επιζών του σεισμού. 

Οι μαρτυρίες όσων επιβίωσαν από τους φονικούς σεισμούς σοκάρουν. Επιζώντες αλλά και διασώστες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το ψυχολογικό κόστος, εκτός από το οικονομικό. Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε νοσοκομείο στο Γκαζιαντέπ, το οποίο μοιράστηκε στο διαδίκτυο από τον Τούρκο Υπουργό Υγείας. Σε αυτό φαίνονται νοσηλεύτριες ηρωίδες να προσπαθούν την ώρα του σεισμού να κρατήσουν ίσιες θερμοκοιτίδες, ώστε να μην ανατραπούν και τραυματιστούν τα βρέφη. 

«Θαύμα» μέσα στα συντρίμμια

Ένα 17χρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα, Πέμπτη, ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό στη νότια επαρχία Καχραμανμαράς της Τουρκίας.

Πρόκειται για ακόμη ένα «θαύμα» 248 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία και ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες.

Δείτε το βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης:

Όπως φαίνεται στις εικόνες, οι διασώστες είναι συγκινημένοι δίνοντας συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον που κατάφεραν να βρουν ακόμη ένα άνθρωπο ζωντανό. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςειδήσεις τώραδιάσωσησεισμός Τουρκία