Κόσμος|16.02.2023 15:48

Εικόνες χάους στη Βηρυτό: Καταθέτες σπάνε και πυρπολούν τράπεζες - Νέα κατάρρευση του νομίσματος

Newsroom

Εικόνες χάους κυκλοφορούν, τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, από συνοικία της Βηρυτού στον Λίβανο. Δεκάδες διαδηλωτές σπάνε και πυρπολούν τράπεζες ενώ κλείνουν τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τους άτυπους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιδείνωση στην οικονομία της χώρας.

Τουλάχιστον έξι υποκαταστήματα τραπεζών έγιναν στόχος των διαδηλωτών, με τη λιβανέζικη λίρα να υποχωρεί σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στην ισοτιμία της με το δολάριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης Depositors Outcry, η οποία εκπροσωπεί Λιβανέζους καταθέτες, που βλέπουν τα χρήματά τους εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν, από το 2019, επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις σε αμερικάνικα δολάρια και λιβανέζικες λίρες. Οι εν λόγω περιορισμοί δεν έχουν νομοθετηθεί επίσημα, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να προσφεύγουν στη νομική οδό για την διεκδίκηση της πρόσβασης στα χρήματά τους, είτε στη βία.

Κάτω από το όριο της φτώχειας πάνω από το 80% του πληθυσμού

Από το 2019, όταν και κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει πάνω από το 98% της αξίας της. Η ισοτιμία σήμερα είναι περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο. Δύο μέρες πριν, έφτανε τις 70.000 λίρες ανά δολάριο. Η νέα πτώση του νομίσματος της χώρας συνεπάγεται και αύξηση στις τιμές της βενζίνης, με το 20λιτρο μπιτόνι να κοστίζει περίπου το 1/3 του μισθού ενός αστυνομικού. Την ίδια στιγμή, κάτω από το όριο της φτώχειας ζει πάνω από το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Οι Αρχές του Λιβάνου έχουν, από το 2021, καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις σε καύσιμα και βασικά προϊόντα, όπως το αλεύρι και τα φάρμακα.

Στους δρόμους και οι οδηγοί ταξί

Δεκάδες οδηγοί ταξί έκλεισαν την Τετάρτη (15/02) τον δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βηρυτό, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των εισοδημάτων τους. Ο 33χρονος Ράμπιχ Φάραχ, που είναι οδηγός ταξί εδώ και 12 χρόνια, σημείωσε: «Πνιγόμαστε λόγω της κατάρρευσης της λίρας. Το εισόδημά μου δεν μου φτάνει καν για να αγοράσω βενζίνη».

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της αστραπιαίας πτώσης της λίρας, τα σούπερ μάρκετ έχουν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων. Ο Λίβανος, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από τις εισαγωγές του.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Λίβανος αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850. Η κρίση έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των κατοίκων ενώ σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα.

Την κατάσταση επιδεινώνει το κενό εξουσίας, με το διχασμένο κοινοβούλιο να μην έχει καταφέρει, μετά από έντεκα προσπάθειες, να εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας από την 1η Νοεμβρίου. Στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση η οποία δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να λάβει διεθνή βοήθεια. Την περασμένη Δευτέρα (13/02) στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή πέντε χωρών, διάσκεψη για το θέμα του Λιβάνου. Οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔιαδηλώσειςΛίβανοςειδήσεις τώραΒηρυτόςοικονομική κρίσητράπεζες