Κόσμος|19.02.2023 11:36

Σεισμός στη Τουρκία: «Ο θάνατος έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις» - 17χρονος κατέγραψε τις «τελευταίες του στιγμές» κάτω από τα χαλάσματα

Newsroom

Ένας 17χρονος μαθητής λυκείου κατέκτησε τις καρδιές όλων, αφού βιντεοσκόπησε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους αγαπημένους του, καθώς ήταν παγιδευμένος κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του που κατέρρευσε μετά τους φονικούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία.

Κατέρρευσε το σπίτι του την ώρα που κοιμόταν

Ο Taha Erdem και η οικογένειά του κοιμόντουσαν όταν ο Εγκέλαδος έπληξε τη γενέτειρά τους Adiyaman τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Taha ξύπνησε απότομα από τις βίαιες δονήσεις που ταρακούνησαν την τετραώροφη πολυκατοικία σε μια γειτονιά εργατικών κατοικιών της πόλης της κεντρικής Ανατολίας. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, ο Τάχα, η μητέρα του, ο πατέρας του και ο μικρότερος αδελφός και η αδελφή του κατρακύλησαν προς τα κάτω μαζί με το κτίριο.

Βρέθηκε μόνος και παγιδευμένος κάτω από τόνους ερειπίων, με τα κύματα των ισχυρών μετασεισμών να μετατοπίζουν τα συντρίμμια, συμπιέζοντας τον χώρο του μέσα στο κατακερματισμένο χάος από σκυρόδεμα και στριμμένο ατσάλι. Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Τάχα έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο και άρχισε να καταγράφει ένα τελευταίο αντίο, ελπίζοντας ότι θα το ανακάλυπταν μετά το θάνατό του.

Συγκλονίζουν τα λόγια του 17χρονου

«Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για εσάς», είπε από τον στενό χώρο, με το τηλέφωνό του να τρέμει στο χέρι του καθώς οι δονήσεις ταρακούνησαν το κτίριο που κατέρρευσε.

Δείχνοντας εντυπωσιακή αντοχή και γενναιότητα για έναν έφηβο που πίστευε ότι έλεγε τα τελευταία του λόγια, απαριθμεί τα τραύματά του και μιλάει για τις τύψεις του και τα πράγματα που ελπίζει να κάνει αν βγει ζωντανός. Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούγονται οι κραυγές άλλων παγιδευμένων ανθρώπων.

«Ακόμα τρέμουμε. Ο θάνατος, φίλοι μου, έρχεται τη στιγμή που δεν τον περιμένει κανείς» λέει ο Taha, πριν απαγγείλει μια μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μετανιώνω. Είθε ο Θεός να με συγχωρέσει για όλες τις αμαρτίες μου. Αν βγω από εδώ ζωντανός σήμερα, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω. Τρέμουμε ακόμα, ναι. Το χέρι μου δεν τρέμει, είναι μόνο ο σεισμός».

Ο έφηβος συνεχίζει να αφηγείται ότι πιστεύει πως η οικογένειά του είναι νεκρή, όπως και πολλοί άλλοι στην πόλη, και ότι σύντομα θα τους συναντήσει.

Αλλά ο Τάχα έμελλε να είναι ανάμεσα στους πρώτους που σώθηκαν από το κατεστραμμένο κτίριο. Τον ανέσυραν από τα ερείπια δύο ώρες αργότερα γείτονες και τον μετέφεραν στο σπίτι μιας θείας του.

Δέκα ώρες μετά τον σεισμό, οι γονείς και τα αδέλφια του σώθηκαν επίσης από κατοίκους της περιοχής που έσκαβαν στα συντρίμμια του κτιρίου με γυμνά χέρια και ό,τι εργαλεία έβρισκαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμός ΤουρκίασεισμόςΤουρκία