Κόσμος|20.02.2023 09:24

Η Ευρώπη συζητά το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι θα πει ο Πούτιν στο διάγγελμα της Τρίτης

Newsroom

Η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να πάρει μορφή -ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας- στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων να περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων.

Δεν αναμένεται πάντως λήψη οριστικής απόφασης σήμερα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στο συμβούλιο, που θα απασχολήσουν οι προσπάθειες να υποστηριχθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

Η Εσθονία θέλει να διευρυνθεί το ευρωπαϊκό σχήμα για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, να συμπεριλάβει κοινές αγορές πυρομαχικών κι ανεφοδιασμό των στοκ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο συμβούλιο αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας αυτής εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο.

«Δεν θέλετε διαπραγμάτευση», λέει η Ρωσία - Διάγγελμα του Πούτιν την Τρίτη

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Κυριακή τη Δύση πως δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία.

Η Δύση δεν είναι ανοικτή σε πρωτοβουλίες για να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Δύση δεν έχει εξάλλου πρόθεση να εξετάσει καν το ενδεχόμενο να οργανωθεί σύνοδος κορυφής του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τη σκοπιά του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων, δεν υπάρχει καμιά βάση για να γίνουν διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία εννοεί να διατηρήσει τις περιοχές που κατέλαβε στην ουκρανική επικράτεια, όπου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου 2022, και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, αύριο Τρίτη ο κ. Πούτιν σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στους Ρώσους από τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος θα αναφερθεί στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τα επακόλουθά της, ανήγγειλε ο κ. Πεσκόφ.

Ζελένσκι: Ο στρατός θα υπερασπίζεται την Μπαχμούτ, αλλά όχι «με οποιοδήποτε κόστος»

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που είναι αντιμέτωπη με καθημερινές επιθέσεις του ρωσικού στρατού εδώ και μήνες, αλλά υπολογίζοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε αυτό το σχόλιο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την ώρα που αρκετοί δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον οι δυνάμεις του Κιέβου, που μειονεκτούν αριθμητικά, πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη για να κρατήσουν την πόλη, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, από τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού.

Προπολεμικά η Μπαχμούτ, που υπάγεται στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων, όμως τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν απομένουν σε αυτή παρά λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην ιταλική εφημερίδα.

Για ορισμένους αναλυτές στη Δύση, η πόλη έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική αξία, μολονότι αναγνωρίζουν πως αποτελεί πύλη για πόλεις δυτικότερα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι Ρώσοι διοικητές έχουν σκοπό να κινηθούν προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δυτικότερα στην περιφέρεια, να φθάσουν «ως και τη Ντνίπρο» (κεντρικά).

«Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση», είπε.

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς —που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ—, αφού η αρχική προσπάθειά του να προελάσει στο Κίεβο απέτυχε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μπαχμούτ από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβαν δυο πόλεις βορειότερα. Με αιχμή του δόρατος τους μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη σε κοντινά χωριά, ενώ μαίνονται μάχες σε βόρειους τομείς της ίδιας της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Για Ουκρανός στρατιωτικούς αναλυτές, η πόλη, που διαθέτει φυσικές οχυρώσεις, ιδίως έναν ποταμό και δασικές εκτάσεις, έχει σημασία: καθηλώνει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ο ουκρανός στρατός να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ. Η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο nv.ua. «Η Μπαχμούτ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: είναι παγίδα. Για εννιά μήνες, συγκεντρώνει τους πόρους και τα μέσα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής... έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να θεωρείται φρούριο, αλλά παγίδα», επέμεινε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος