Κόσμος|21.02.2023 18:32

Θέλει ο Πούτιν να προσαρτήσει τη Λευκορωσία; Τι δείχνει έγγραφο «φωτιά» που αποκαλύπτει η Suddeutsche Zeitung

Newsroom

Για σχέδιο προσάρτησης της Λευκορωσίας από τη Ρωσία, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, μια πληροφορία που αναμεταδίδει η Bild. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου, το οποίο διαθέτει η SZ και σύμφωνα με δυτικούς κύκλους ασφαλείας είναι «αυθεντικό».

Το σχέδιο της Ρωσίας για τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι στρατηγοί του Βλαντιμίρ Πούτιν θέλουν να διεισδύσουν στη Λευκορωσία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Ο στόχος: ένα κοινό κράτος υπό τη ρωσική ηγεσία.

Το εσωτερικό 17σέλιδο έγγραφο του Κρεμλίνου με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκορωσία» χρονολογείται προφανώς από το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταγράφει τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στη Λευκορωσία στους τομείς της πολιτικής/άμυνας, του εμπορίου και της οικονομίας και της κοινωνίας και τους χωρίζει σε βραχυπρόθεσμους (μέχρι το 2022), μεσοπρόθεσμους (μέχρι το 2025) και μακροπρόθεσμους (2030).

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο στρατηγικός στόχος της Μόσχας είναι, μεταξύ άλλων, «η διασφάλιση της κυρίαρχης επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, του εμπορίου, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε στη Λευκορωσία τον περασμένο Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους ρωσικούς όρους και οι νόμοι θα «εναρμονιστούν» με εκείνους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχίζει το έγγραφο. Παράλληλα, το Κρεμλίνο θέλει να απωθήσει τη δυτική επιρροή και να δημιουργήσει ένα προπύργιο κατά του ΝΑΤΟ.

«Στην εξωτερική του μορφή, το έγγραφο μοιάζει με ένα τυπικό έγγραφο της ρωσικής γραφειοκρατίας ή της πολιτικής διοίκησης», δήλωσε ο Martin Kragh, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης (SCEEUS). Το περιεχόμενό του «συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τους στόχους της ρωσικής πολιτικής έναντι της Λευκορωσίας από τη δεκαετία του 1990».

Αρκετές δυτικές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες έχει επιδειχθεί το έγγραφο το θεωρούν επίσης αξιόπιστο, σύμφωνα με την «Suddeutsche Zeitung». «Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι απολύτως αληθοφανές και ανταποκρίνεται σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και εμείς», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΛευκορωσίαΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν