Κόσμος|21.02.2023 19:12

Ηχηρά μηνύματα Μπάιντεν σε Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα νικήσει ποτέ την Ουκρανία - Οι αυτοκράτορες πρέπει να αντιμετωπίζονται»

Newsroom

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας από την πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία, απευθύνθηκε στον σκληρά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό αλλά και στην Δύση, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα προς τον πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του έξω από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας περιγράφοντας την Πολωνία ως μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ και ευχαριστώντας τους ηγέτες της χώρας για την υποδοχή τους.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αρχικά ότι πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν «εξαπέλυσε τη δολοφονική του επίθεση στην Ουκρανία» και συνέχισε λέγοντας ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης τέθηκε σε κίνδυνο.

«Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Λοιπόν, μόλις ήρθα από το Κίεβο και μπορώ να αναφέρω ότι το Κίεβο στέκεται ισχυρό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία»

«Όλη η Δημοκρατία δοκιμάστηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι χώρες της Δύσης ήταν «αν θα αντιδρούσαν ή αν θα έκαναν τα στραβά μάτια».

«Έναν χρόνο μετά, γνωρίζουμε την απάντηση - ο κόσμος απάντησε και δεν θα έκανε τα στραβά μάτια», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είχε την τιμή να πει στον Ζελένσκι τη Δευτέρα ότι “θα υπερασπιστεί όλα αυτά τα πράγματα"».

Το ΝΑΤΟ είναι «πιο ενωμένο» μετά τη ρωσική εισβολή

«Η δημοκρατία αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ ισχυρή για τον Πούτιν», υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπάιντεν και αναφέρθηκε και στην ισχυροποίηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Ρώσος ηγέτης είδε τη «νατο-ποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας», ανέφερε ενώ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι «περισσότερο ενωμένο από ποτέ».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ενώ ο Πούτιν πίστευε ότι η Δύση θα εξαρτιόταν από την αγορά ρωσικής ενέργειας, αντ' αυτού οι χώρες της Ευρώπης βρήκαν άλλες αγορές και συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να τερματίσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

«Πίστευε ότι οι απολυταρχικοί ηγέτες, όπως ο ίδιος, ήταν σκληροί και τότε συνάντησε τη σιδερένια θέληση των Αμερικανών», δήλωσε.

Αποθέωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Μπάιντεν αποθέωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνοντας ότι το θάρρος του έχει σφυρηλατηθεί από «φωτιά και ατσάλι».

Η δημοκρατία στον κόσμο έγινε ισχυρότερη, όχι ασθενέστερη, αλλά οι απολυταρχικοί του κόσμου έγιναν πιο αδύναμοι, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η αναφορά στους λαούς της Πολωνία

Αναφερόμενος στον λαό της Πολωνίας, σημείωσε ότι το να ξέρεις ποιον υποστηρίζεις είναι το πιο σημαντικό και το να ξέρεις ποιος είναι μαζί σου είναι αυτό που κάνει τη διαφορά - και ο λαός της Πολωνίας το ξέρει αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Ο Μπάιντεν έδειξε επίσης την υποστήριξή του στους «γενναίους ηγέτες της αντιπολίτευσης», συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας.

Είπε ακόμα ότι είναι περήφανος που στέκεται στο πλευρό των "ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία" αυτών των εθνών, καθώς ο αγώνας τους για την "απόκτηση της ανεξαρτησίας τους έβαλε στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ".

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία «δεν θα υποχωρήσει»

Ο Πούτιν «εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την πεποίθησή μας», ανέφερε ξανά ο Μπάιντεν αλλά έκανε σαφές ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία «δεν θα υποχωρήσει» και έκανε σαφές ότι ο ίδιος και οι σύμμαχοί του δεν θα κουραστούν.

«Η ελευθερία διακυβεύεται» Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο για να διασφαλίσει ότι «η λαχτάρα και ο πόθος του Πούτιν για γη και εξουσία θα αποτύχει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι: «Ο Πούτιν δεν αμφιβάλλει πλέον για τη δύναμη του συνασπισμού μας, αλλά εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την πεποίθησή μας». Προσθέτει ότι σε αυτόν τον πόλεμο διακυβεύεται η ελευθερία.

«Οι αυτοκράτορες πρέπει να αντιμετωπίζονται»

Είπε επίσης ότι ο Ζελένσκι του μίλησε για τα παιδιά της χώρας του και για το πώς ο πόλεμος της Ρωσίας θα διαμορφώσει το μέλλον τους και των εγγονών τους και των επόμενων γενεών.

«Βλέπουμε και πάλι σήμερα αυτό που ο λαός της Πολωνίας είδε για δεκαετίες - την όρεξη των απολυταρχών. Οι αυτοκράτορες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μία νίκη για τη Ρωσίας

Ο Μπάιντεν ‘έστειλε άλλο ένα μήνυμα στον Πούτιν, καθώς προειδοποίησε πως «η βαρβαρότητα δεν θα αλέσει ποτέ τη θέληση των ελεύθερων και η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία, ποτέ»- κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το πλήθος.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης πως «οι ελεύθεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο απελπισίας και σκοταδιού».

Η Δύση δεν σχεδιάζει επίθεση κατά της Ρωσίας

Απευθυνόμενος απευθείας στο λαό της Ρωσίας, ο Μπάιντεν είπε ότι η Δύση δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία και ότι ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ μια αναγκαιότητα, αλλά είναι μια τραγωδία. Είπε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα μπορούσε εύκολα να τον τερματίσει.

Αν η Ρωσία σταματούσε την εισβολή στην Ουκρανία θα σταματούσε τον πόλεμο, αλλά αν η Ουκρανία σταματούσε να υπερασπίζεται τον εαυτό της θα σήμαινε το τέλος της Ουκρανίας, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της.

Ρωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΒλαντίμιρ Πούτιν