Κόσμος|23.02.2023 11:12

Ερντογάν: Κλειδώνει η νέα ημερομηνία των εκλογών αλλά με νέο σύνθημα - Από τον «Αιώνα της Τουρκίας» στο «χτίζουμε την χώρα μαζί»

Μαρία Ζαχαράκη

Προς τις 18 Ιουνίου φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα το κυβερνητικό επιτελείο στην Άγκυρα για τις εκλογές, δηλαδή έναν μήνα μετά την 14η Μαΐου που είχε σχεδόν καθορίσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν πως το θέμα της αναβολής για τον Νοέμβριο έχει πλέον τεθεί στο ράφι αλλά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται τώρα να συζητάει την 18η Ιουνίου, δηλαδή την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ο λόγος που αποκτά βαρύτητα η 18η Ιουνίου είναι γιατί πρέπει να υπάρξει μια άλλη προετοιμασία ειδικά στις επαρχίες που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς και ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να δείξει πράξεις, δηλαδή σπίτια για τους σεισμόπληκτους.

Μάλιστα, γι’ αυτό αλλάζει και το σύνθημα του κόμματος από «Αιώνας της Τουρκίας», το νέο σύνθημα γίνεται: «Χτίζουμε την Τουρκία μαζί» που συνάδει  απόλυτα με το κλίμα ανοικοδόμησης που καλλιεργεί ο Ερντογάν με τις 270 χιλιάδες κατοικίες που εξαγγέλλει ότι θα φτιάξει για τους σεισμόπληκτους μέσα σε 1 χρόνο.

Αλλαγή τακτικής

Οι σεισμοί έκαναν τον Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει την εκλογική του τακτική, ως φαίνεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να μετατρέψει την ανοικοδόμηση της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε προεκλογική εκστρατεία.

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, είπε ότι προσπαθούν να μετατρέψουν τη θυματοποίηση που προκάλεσε ο σεισμός σε «κατασκευαστικό σόου».

Κι αυτή η τακτική βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επικοινωνιακές μεθόδους. Με συνθήματα που οι απελπισμένοι άνθρωποι θα ήθελαν να πιστέψουν, όπως «Μόνο εγώ μπορώ να τα φτιάξω και μάλιστα σε ένα χρόνο».

Ο ένας χρόνος που εξαγγέλλει δεν είναι τυχαίος. Θέτει έναν βραχυπρόθεσμο στόχο που ο λαός θέλει να πιστέψει ακόμη και αν δεν ολοκληρωθούν τα σπίτια σε 1 χρόνο.

Η αλλαγή τακτικής ωστόσο του Ερντογάν λόγω του σεισμού έχει υψηλό ρίσκο.

Δεν είναι απίθανο να κερδίσει, αλλά θα μπορούσε και να υποστεί βαριά ήττα μετά από τόσο χάος και έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει βέβαια και η αντιπολίτευση και αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους αγανακτισμένους και απελπισμένους από ό,τι ενθουσιασμένους, επειδή θα αποκτήσουν κάποια στιγμή σπίτι...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσεισμόςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώραΤουρκία