Κόσμος|23.02.2023 13:38

«Έτσι γλίτωσα»: Πιλότος περιγράφει πως επέζησε από τη συντριβή F-35 σε βρετανικό αεροπλανοφόρο

Newsroom

Αντί να καταγράψουν τη στιγμή που F-35 της βρετανικής αεροπορίας απονηώθηκε από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, οι εικονολήπτες ενός ντοκιμαντέρ τελικά κατέγραψαν  τη συντριβή του καθώς το υπερσύγχρονο μαχητικό παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και κατέληξε στη θάλασσα.

Ο πιλότος του F-35 σώθηκε και περιέγραψε στους δημοσιογράφους του BBC τις στιγμές αγωνίας που έζησε, ενώ η συνέντευξή του έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας μαζί με το απίστευτο βίντεο.

Το χρονικό της συντριβής

Ήταν πριν περίπου ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2021. Το F-35 παρουσίασε κάποια δυσλειτουργία ενώ τροχοδρομούσε στον διάδρομο απονήωσης της βρετανικής ναυαρχίδας HMS Queen Elizabeth.

«Προσπάθησα να ενεργοποιήσω την ισχύ έκτακτης ανάγκης -αυτό δεν λειτούργησε. Στη συνέχεια προσπάθησα να πατήσω φρένα -ούτε αυτό λειτούργησε. Έτσι ήξερα κατά κάποιο τρόπο ότι το αεροσκάφος επρόκειτο να πέσει από το αεροπλανοφόρο», είπε ο πιλότος, Hux, ο οποίος σώθηκε όταν ενεργοποίησε το κάθισμά του.

Ο Hux κατάφερε να εκτιναχθεί στον αέρα δευτερόλεπτα πριν το αεροπλάνο συντριβεί στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου. Στο βίντεο διακρίνεται μια λάμψη-έκρηξη, καθώς το εκτινασσόμενο κάθισμα εκρήγνυται, την ώρα που το F-35. Υπέστη μόνο κάποιους μικροτραυματισμούς, μεταξύ άλλων και κάποια κοψίματα στον λαιμό.

Περιγράφοντας εκείνες τις στιγμές, είπε ότι κοίταζε τη θάλασσα από κάτω του καθώς άνοιγε το αλεξίπτωτό του, «και ένα δευτερόλεπτο αργότερα μπορούσα να δω το κατάστρωμα του πλοίου να αρχίζει να εμφανίζεται από κάτω μου».

Ο Hux κατάφερε να προσνηωθεί με το αλεξίπτωτό του στο αεροπλανοφόρο σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την άκρη του. Αν είχε αστοχήσει, θα έπεφτε στο νερό και θα κινδύνευε να εγκλωβιστεί κάτω από το πλοίο, γράφουν οι Times.

Τα συντρίμμια του F-35 ανασύρθηκαν λίγο καιρό μετά το ατύχημα, σε μια περίπλοκη αποστολή στην οποία συμμετείχαν η Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Ένας στρατιώτης συνελήφθη αργότερα για τη δημοσιοποίηση υλικού από την ευαίσθητη επιχείρηση.

Ανθρώπινο λάθος το ατύχημα

Δέκα μήνες μετά τη συντριβή, η έρευνα διαπίστωσε ότι το ατύχημα προκλήθηκε επειδή το πλήρωμα δεν αφαίρεσε ένα κάλυμμα βροχής.

Μια έκθεση ανέφερε ότι «ένα κάλυμμα βρισκόταν μέσα στον κινητήρα, το οποίο εμπόδιζε τη ροή του αέρα και τελικά παρεμπόδισε την προσπάθειά του να πετάξει».

Τα αίτια του ατυχήματος ήταν «πιθανότατα ανθρώπινοι, οργανωτικοί και διαδικαστικοί παράγοντες», κατέληξε η έκθεση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συντριβή αεροσκάφουςαεροπλανοφόροσυντριβήΒρετανίαμαχητικό αεροσκάφοςειδήσεις τώρα