Κόσμος|04.03.2019 11:21

Ντόναλντ Τραμπ: Αντεπίθεση με προσβολές και ψέματα

Έρη Πανσεληνά

Χρησιμοποιώντας προσφιλείς του επικοινωνιακές τακτικές, τον αυτοσχεδιασμό, την προσβολή των αντιπάλων του και τα «fake» στοιχεία, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση έπειτα από μια «ταραγμένη» εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από επιθέσεις πρώην στενών συνεργατών του και την επιστροφή του με άδεια χέρια από τη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.

Εκφωνώντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία της θητείας του -άνω των δύο ωρών- ο λαϊκιστής Αμερικανός πρόεδρος έβαλε κατά πάντων στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης. «Ξέρετε, αυτήν τη στιγμή έχω ξεφύγει εντελώς από το κείμενο, και έτσι εξελέγην, επειδή ξέφευγα από το κείμενο… και αν δεν ξεφύγουμε από το κείμενο, η χώρα μας θα βρεθεί σε μεγάλο πρόβλημα, παιδιά» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τη φλογερή του ομιλία.

Στις επόμενες μέρες αναμένεται το πόρισμα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ για τις σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία, ενώ χθες επιτροπή του Κογκρέσου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σήμερα να κλητεύει δεκάδες άτομα στην αναζήτηση εγγράφων που αποδεικνύουν παρακώλυση της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από τον Τραμπ. «Περιμένουμε μια έκθεση από άτομα που δεν έχουν εκλεγεί» διαμαρτυρήθηκε ο Τραμπ, επιτιθέμενος στον Μίλερ και τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Ροντ Ρόζενσταϊν που διόρισε τον Μίλερ (ο Ρόζενσταϊν θα αποσυρθεί σύντομα λόγω των επανειλημμένων προεδρικών επιθέσεων).

«Δυστυχώς, τοποθετείς λάθος ανθρώπους σε κάποιες θέσεις και αφήνουν κόσμο για μεγάλο διάστημα σε θέσεις όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται και ξαφνικά προσπαθούν να σε εξοντώσουν με μαλ…, εντάξει;» είπε ο γνωστός αθυρόστομος Τραμπ, ο οποίος έβαλε και κατά του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, και του πρώην γενικού εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς. Εν τω μεταξύ, με την ίδια λέξη χαρακτήρισε και τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά του προέδρου. Η πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ από την έρευνα που ο ίδιος αποκαλεί «κυνήγι μαγισσών» έχει γίνει ασφυκτική, καθώς ένας ένας οι πρώην στενοί του συνεργάτες καταθέτουν εναντίον του στον ειδικό εισαγγελέα. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε από τον πρώην έμπιστο δικηγόρο του Μάικλ Κοέν, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ρατσιστή» και «απατεώνα» σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο. Στο «σόου» του στο συνέδριο, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε και την πρόταση των Δημοκρατικών για ένα «πράσινο new deal» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Όχι αεροπλάνα. Όχι ενέργεια. Όταν ο αέρας σταματήσει να φυσάει, δεν θα έχετε ρεύμα. “Αγάπη μου, ας βιαστούμε, έχει σήμερα αέρα; Θέλω να δω τηλεόραση, αγάπη μου”» σχολίασε ο Τραμπ, προκαλώντας ξέφρενα χειροκροτήματα στο πλήθος που άκουγε την ομιλία του.

Πλαστά στοιχεία

Από μια ομιλία αντεπίθεσης Τραμπ δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα «πλαστά» στοιχεία, που εκτείνονταν από το ποσοστό ανεργίας μέχρι το πλήθος που παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του, αλλά και τα ρατσιστικά παραληρήματα. Το κοινό ξεσηκώθηκε όταν ο πρόεδρος επέμεινε στην ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικού. Εν τω μεταξύ υπερασπίστηκε την (άκαρπη) συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο σημειώνοντας ότι έγινε «πολλή πρόοδος». Στον απόηχο της συνόδου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι θα διακόψουν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τη Σεούλ.

ΣυντηρητικοίΝτόναλντ Τραμπσυνέδριο