Κόσμος|02.03.2023 21:19

Τέμπη: Εκτενές ρεπορτάζ του BBC για τις παθογένειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας - «Δεν αρμόζει στον 21ο αιώνα»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη απασχολεί έντονα και τα διεθνή ΜΜΕ, με μεγάλα ειδησεογραφικά sites να παρέχουν εκτενή κάλυψη για τα όσα συνέβησαν. Μάλιστα, το BBC επικεντρώνεται και στην απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων, καθώς «η οργή μεγαλώνει».

Το BBC παρουσιάζει τις παθογένειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, το οποίο χαρακτηρίζει ουσιαστικά ως «προηγούμενου αιώνα», σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του απεσταλμένου στη Λάρισα δημοσιογράφου, Nick Beake.

«Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας παραιτήθηκε για το περιστατικό, λέγοντας ότι θα αναλάβει την ευθύνη για τις "μακροχρόνιες αποτυχίες" των Αρχών να διορθώσουν ένα σιδηροδρομικό σύστημα που δεν ήταν κατάλληλο για τον 21ο αιώνα», γράφει συγκεκριμένα το διεθνές μέσο.

«Πολλοί βλέπουν το δυστύχημα ως ένα συμβάν που ήταν θέμα χρόνου να γίνει»

Αρχικά, ο Beake κάνει μία αναδρομή στις τραγωδίες και τη χρονική αλληλουχία τους, επισημαίνοντας ότι «πολλοί στην Ελλάδα βλέπουν το δυστύχημα ως ένα συμβάν που ήταν θέμα χρόνου να γίνει». Σημειώνει, παράλληλα, πως οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κατηγορούν τις κυβερνήσεις της Ελλάδας για αυτό το «τραγικό αποτέλεσμα».

Σε ανταπόκρισή του, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ναι μεν ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «ανθρώπινο σφάλμα» -αναφερόμενος στον σταθμάρχη, αλλά όπως λέει υπάρχουν τεράστιες τεχνολογικές ελλείψεις στο δίκτυο ασφαλείας, με τις επικοινωνίες να γίνονται μέσω τηλεφώνου και μηνυμάτων.

Επιπλέον, το BBC αναφέρεται και στην παραίτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολιάζοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη για τις «μακροχρόνιες αποτυχίες» των ελληνικών Αρχών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται μία ανεξάρτητη έρευνα που θα αποδώσει Δικαιοσύνη, συμπληρώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Η φράση για «ανθρώπινο λάθος» έχει προκαλέσει οργή

«Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι φταίει το "τραγικό ανθρώπινο λάθος", όμως, «έχει προκαλέσει οργή», τονίζει το BBC.

Το ρεπορτάζ μετά αναφέρει και τις διαμαρτυρίες της Τετάρτης και την αστυνομική καταστολή στα γραφεία της Hellenic Train, ενώ αναφέρεται και στην αγρυπνία στη Λάρισα για τη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στο BBC μίλησε και ο Κώστας Μαλίζος, συνταξιοδοτημένος χειρουργός και Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος επέστρεψε στη δουλειά του για να χειρουργήσει τραυματίες.

Όπως δήλωσε, γίνεται ταυτοποίηση DNA σε όσους δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα άτομα αγνοούνται.

«Δυστυχώς η πλειονότητα των νεκρών είναι νέοι φοιτητές. Έφυγαν από το σπίτι μετά το τριήμερο για να πάνε να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή για να δουν τους συγγενείς τους και δεν έφτασαν ποτέ», κατέληξε ο κ. Μαλίζος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤέμπηΛάρισαBBCειδήσεις τώρασιδηροδρομικό δυστύχημα