Κόσμος|04.03.2023 06:14

Απρόσμενες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας: Υπό διάλυση η αντιπολίτευση - Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τις εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Απρόσμενες οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας 2,5 μήνες πριν τις εκλογές. Το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης φαίνεται να τελεί υπό διάλυση, μετά την ανακοίνωση της αρχηγού του ακροδεξιού/εθνικιστικού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ότι αποχωρεί από την Εθνική Συμμαχία ή αλλιώς από το τραπέζι των 6.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι 6 ηγέτες συνεδρίασαν για να αποφασίσουν τον κοινό υποψήφιο και όλοι είχαν για σίγουρο ότι θα καταλήξουν στο όνομα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για αντίπαλο του Ερντογάν.

Η Μεράλ Ακσενέρ, όμως, διαφώνησε ακόμη μια φορά στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αυτή τη φορά ήταν κάθετη. Η Ακσενέρ έθεσε τελεσίγραφο για Ιμάμογλου και Γιαβάς, τους δύο δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.

Ο ηγέτης του CHP Κιλιτσντάρογλου, όμως, με τη στήριξη και των άλλων 5 ηγετών επέμεινε στη δική του υποψηφιότητα.

Η Ακσενέρ αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι θα μιλήσει με το κόμμα της και θα επανέλθει, όπως και έκανε και την προηγούμενη μέρα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, όμως, τα πράγματα πήραν μία εντελώς απροσδόκητη τροπή... Η Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμμαχία και θα κατέβει μόνη της με το κόμμα της.

Και το ακόμη πιο παράδοξο: Κάλεσε τους δύο δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης -που είναι σε άλλο κόμμα- να δηλώσουν αν είναι διατεθειμένοι να θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδροι με το κόμμα της.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται στην Τουρκία να έχουν τιναχτεί όλα στον αέρα: Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προχωρήσουν τα άλλα 5 κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και κυρίως τι θα κάνουν Ιμάμογλου και Γιαβάς. Θα ακολουθήσουν -και ειδικά ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης- που έχει πιο ζεστή σχέση με την Ακσενέρ από ό,τι με τον αρχηγό του ίδιου του κόμματός του, το Καλό Κόμμα ή θα παραμείνουν πιστοί στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα;

Τούρκοι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι πηγές από το CHP, υποστηρίζουν καταρχάς ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, είπε, «έχουμε πει στις δηλώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα ότι δεν θα ενεργήσουμε ενάντια στη θέληση του προέδρου μας, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Είμαστε στην ίδια γραμμή».

Ο Ιμάμογλου ανέφερε πως «ως γιος του CHP και δήμαρχος της Εθνικής Συμμαχίας, θα επιδείξουμε θέληση μας στο τραπέζι της συμμαχίας, στην ενότητα που επιθυμεί το έθνος μας».

Οι άλλοι 5 ηγέτες των κομμάτων συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο, για να δουν πώς θα προχωρήσουν... Αν θα παραμείνουν στη συμμαχία ή αν ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, όπως η Ακσενέρ, η οποία ήδη δέχεται μεγάλη κριτική στην Τουρκία για «αποστασία».

Το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ), από τα σπάργανα του οποίου λοξοδρόμησε και η ίδια, δεν άργησε να... στάξει φαρμάκι.

«Όποιος πουλάει μια φορά, πουλάει για πάντα», είπε δηκτικά στέλεχος του κόμματος, υπονοώντας ότι πούλησε τώρα το δεύτερο κόμμα της Τουρκίας, όπως είχε κάνει παλαιότερα και με το MHP.

Ο αρκετά γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, προσκείμενος στην αντιπολίτευση και το CHP, Φατίχ Πορτακάλ, ανέφερε ότι «Ο Βρούτος της πολιτικής από σήμερα είναι η Μεράλ Ακσενέρ».

Αυτό που είχε πει πριν λίγο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος ότι «αυτοί στο τέλος θα διαλυθούν», φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

Το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα είναι πολύ κρίσιμο για τις εκλογές της Τουρκίας...

«Μεράλ το πριόνι»

Την ίδια ώρα, το τουρκικό εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό LeMan δημοσίευσε ένα καινούριο σκίτσο με τίτλο «Μεράλ το πριόνι» στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τουρκίαειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΜεράλ Ακσενέρ