Κόσμος|06.03.2023 16:12

Εκλογές Τουρκία: Η Ακσενέρ επέστρεψε στη συμμαχία της αντιπολίτευσης και επίσημα – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματός της

Newsroom

Νέες εξελίξεις υπάρχουν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο του Καλού Κόμματος να ανακοινώνει πως η Μεράλ Ακσενέρ επιστρέφει στο τραπέζι του διαλόγου

Ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας επρόκειτο να ανακοινώσουν ως υποψήφιό τους τον Κιλιτσντάρογλου, οι δύο δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία τους έκανε μια νέα πρόταση για να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται σε κάθε περίπτωση να ανακοινωθεί ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε συμφωνήσει η Ακσενέρ είτε όχι. 

Σύμφωνα με πρόχειρες και κρυφές δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Ακσενέρ έχει πέσει κατά 5 μονάδες κάτω μετά την απόφασή της να αποχωρήσει -αρχικά- από την Εθνική Συμμαχία.

Δεν μειώνεται η υποστήριξη στον Ερντογάν

Εκτός αυτού, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά την καταστροφή του σεισμού, η δημόσια υποστήριξη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του δεν έχει μειωθεί.

Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τον σεισμό, η υποστήριξη για τη συμμαχία του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα ήταν περίπου 40-41%.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση όσο η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Οζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

Η παραδοχή του Ερντογάν ότι «έγιναν λάθη» τις πρώτες μέρες, το αίτημά του για άφεση αμαρτιών και η υπόσχεσή του να ξαναχτίσει τα κατεστραμμένα σπίτια το συντομότερο δυνατό άφησε θετικό αποτύπωμα στο εκλογικό σώμα. Οι ψηφοφόροι θεωρούν τους εργολάβους υπεύθυνους για την καταστροφή κι όχι την κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΜεράλ Ακσενέρεκλογές ΤουρκίαΤουρκία