Κόσμος|07.03.2023 05:45

Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν στο εκλογικό «ρινγκ»: Το παρασκήνιο της επιλογής του αντιπάλου του Τούρκου προέδρου

Newsroom

Υποψήφιος της αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου.

«Θα νικήσουμε όλοι μαζί! Θα κυβερνήσουμε την Τουρκία με ομοφωνία. Οι ηγέτες των κομμάτων θα γίνουν αντιπρόεδροι, όχι οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας», σημείωσε σε ομιλία του μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του και πρόσθεσε: «Το κοινό σύμφωνο που υπέγραψαν προβλέπει τη μετάβαση του πολιτεύματος σε κοινοβουλευτικό».

Η Ακσενέρ αρκετά συγκρατημένη, δεν χαμογελούσε, εμφανής η μη ικανοποίησή της με την τροπή που έλαβαν τα πράγματα.

Η κρίση στην αντιπολίτευση

Η κρίση στην αντιπολίτευση κράτησε τρία ολόκληρα 24ωρα λόγω της άρνησης της ηγέτιδος του 3ου κόμματος να δεχτεί το όνομα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψηφίου για την προεδρία.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που παραλίγο να τινάξει στον αέρα το στρατόπεδο της Εθνικής Συμμαχίας, ο γόρδιος δεσμός λύθηκε σήμερα το μεσημέρι με μία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η Μεράλ Ακσενέρ για να επιστρέψει στο τραπέζι των έξι.

Η πρόταση της Ακσενέρ ήταν σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Συμμαχίας στις εκλογές τις 14ης Μαίου να χριστούν αντιπρόεδροι με διευρυμένες εξουσίες οι δήμαρχοι Ιμάμογλου και Γιαβάς παρόλο που η πρόταση αντιμετώπιζε πολλά νομικά και θεσμικά εμπόδια.

Οι υπόλοιποι 5 ηγέτες συμφώνησαν να τη συζητήσουν και να δεχτούν πίσω στο τραπέζι σήμερα τη Μεράλ Ακσενέρ, έπειτα από τρεις περίπου ώρες συνεδρίασης, το τραπέζι των 6 ανακοίνωσε τον κοινό του υποψήφιο, αλλά και 5 αντιπροέδρους -τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων- με διευρυμένες εξουσίες.

Οι πολίτες που περίμεναν ενθουσιωδώς έξω από τα γραφεία του κόμματος Ευδαιμονίας -ενός από τους εταίρους της αντιπολίτευσης- να ανακοινωθεί ο υποψήφιος, όταν ακούστηκε το όνομα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φώναζαν συνθήματα όπως «Ελπίδα του λαού ο Κιλιτσντάρογλου» και προς την Ακσενέρ «θα νικήσουμε ενωμένοι».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκία