Κόσμος|07.03.2023 14:27

Τουρκία: Ανακούφιση κι ενθουσιασμός στην αντιπολίτευση, αμηχανία και στάση αναμονής στην κυβέρνηση μετά την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Ανακούφιση επικρατεί στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης της Τουρκίας μετά την επεισοδιακή κατάληξη σε κοινό υποψήφιο στο όνομα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει των εκλογών.

Μετά από 72 ώρες, 3 ολόκληρα 24ωρα, που κράτησε η κρίση στην αντιπολίτευση, και μετά από ένα Σαββατοκύριακο που παραλίγο να τινάξει στον αέρα το στρατόπεδο της Εθνικής Συμμαχίας, ο γόρδιος δεσμός, που προκάλεσε η ηγέτης του τρίτου κόμματος της Τουρκίας τελικά λύθηκε από την ίδια.

Η απελπισία και η οργή στην κοινή γνώμη ώθησε τη Μεράλ Ακσενέρ στο να κάνει πίσω τελικά και να επιβάλει τον όρο των αντιπροέδρων, που τέθηκε περισσότερο για λόγους περίσωσης της αξιοπρέπειάς της, παρά για ουσιαστική παρέμβαση στη διαδικασία. Το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του οποίου την ικανότητα να φέρει τη νίκη αμφισβήτησε σθεναρά  τη νίκη, χρίστηκε τελικά υποψήφιος και με τη δική της ψήφο.

Η μη ικανοποίηση για την εξέλιξη φάνηκε ακόμη και στην έκφραση του προσώπου της Μεράλ Ακσενέρ χθες το βράδυ κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου. Η αρχηγός του εθνικιστικού/ακροδεξιού Καλού Κόμματος αναγκάστηκε να κάνει πίσω και μετάνιωσε για την πολύ σκληρή στάση της. Δεν πήγε καν στο δείπνο των ηγετών μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου.

Πάντως, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντίπαλος πλέον του Ερντογάν ευχαρίστησε σήμερα την Μεράλ Ακσενέρ για τη στάση της, είπε ότι της είναι ευγνώμων και χαρακτήρισε τη στάση της γενναία.

«Θα προβούμε σε αυτή την τρέλα μαζί, φίλοι μου, θα την κάνουμε μαζί. Θα κάνουμε αυτή την τρέλα μαζί με την αξιότιμη πρόεδρο του Καλού Κόμματος, τη Μεράλ Ακσενέρ. Γιατί η κυρία Μεράλ Ακσενέρ είναι γενναία, δίνει μεγάλες μάχες και θέλω αυτό να γίνει γνωστό. Και θέλω αυτό να το γνωρίζετε. Ξέρει πολύ καλά να ανοίγει την αγκαλιά της ως μάνα και επίσης ξέρει να χτυπάει τη γροθιά της στο τραπέζι όταν έρθει η ώρα. Θέλω όλοι οι φίλοι μου να ξέρουν ότι της είμαι ευγνώμων. Στην πρώτη διαφωνία, κάποιοι άνθρωποι, κάποιοι που δεν την γνώριζαν καθόλου, είπαν πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας για τελευταία φορά σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που διεκδικεί τη διακυβέρνηση

Αυτή πάντως κι αν είναι μία ετερόκλητη και ετερόδοξη πολιτική συμμαχία που θα δοκιμάσει -για πρώτη φορά στην ιστορία- να κυβερνήσει την Τουρκία: Ένας κοσμικός Αλεβίτης υποψήφιος πρόεδρος, ένας ισλαμιστής που ήταν δήμαρχος όταν οργανώθηκε ένα πογκρόμ εναντίον Αλεβιτών στη Σεβάστεια, 2 πρώην συνοδοιπόροι του Ερντογάν και μία υπερεθνικίστρια.

Θα είναι άραγε αυτή μια περίοδος που θα ξεχαστεί για χάρη της ενότητας ή θα κρατήσει αυτό το ‘μανιάτικο’ μεταξύ Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ;

Ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προδίκασε πάντως σήμερα ότι η Ακσενέρ θα ‘ξανα-πουλήσει’ την αντιπολίτευση, γιατί δεν έχει πολιτικό ήθος μετά από αυτό που έκανε πριν από 4 ημέρες.

«Αυτοί που δεν ανακοίνωναν τον υποψήφιο πρόεδρο εδώ κι ένα χρόνο, ώστε να μην φθαρεί, και στη συνέχεια έγιναν σκόνη μέσα σε μια μέρα, είναι η ζωντανή απόδειξη της συμπεριφοράς που δεν διαθέτει πολιτικό ήθος. Αυτοί που συμφωνούν σε έναν κοινό υποψήφιο και αρνούνται την υπογραφή τους πριν καν περάσουν 24 ώρες είναι η ισχυρή απόδειξη της πολιτικά ανήθικης συμπεριφοράς τους. Αυτοί που πρώτα αναποδογύρισαν το τραπέζι με τα στραβά πόδια, στο οποίο κάθισαν για ένα χρόνο, ονομάζοντάς το τραπέζι τζόγου, τραπέζι προσωπικών φιλοδοξιών, τραπέζι μικρο-υπολογισμών, τραπέζι συμβολαιογράφων, τραπέζι ψεύδους, και μετά ξανακάθισαν όταν είδαν τα δύσκολα, είναι παραδείγματα έλλειψης πολιτικού ήθους και ανικανότητας. Το να καλεί τα μέλη του κόμματος με το οποίο συμμαχεί σε εξέγερση δεν είναι θέσφατο έλλειψης πολιτικού ήθους; Αν αυτό δεν αποτελεί την επιτομή μιας χωρίς αρχές συμπεριφοράς, το να συμμαχεί κανείς με τον υποψήφιο πρόεδρο που λέει ότι δεν μπορεί να κερδίσει, τότε τι είναι;

Η τουρκική πολιτική δεν έχει δει ούτε έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοιου είδους έλλειψη πολιτικού ήθους. Το έχω πει στο παρελθόν και θα το ξαναπώ: όσοι πουλάνε μια φορά, θα πουλήσουν ξανά, θα πουλήσουν ξανά και θα πουλήσουν ξανά».

Η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, ωστόσο ο φιλο-κυβερνητικός τύπος ενοχλημένος από το ενθουσιώδες ρεύμα που καταγράφεται τώρα στην αντίπερα όχθη με την επιλογή Κιλιτσντάρογλου κάνει λόγο για «βρώμικο παζάρι» στην αντιπολίτευση λόγω της... κυκλοθυμικής στάσης της Μεράλ Ακσενέρ.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν μπορούν πάντως να δείξουν, εάν ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μπορεί να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ή όχι. Σύμφωνα με σοβαρές έρευνες, λίγο πάνω από το 60% των ψηφοφόρων λένε ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχεδόν το ένα τέταρτο των εκλογέων είναι αναποφάσιστοι.

Ωστόσο, το ποσοστό όσων λένε «θα ψηφίσω σίγουρα τον Ερντογάν» είναι 8 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό όσων λένε «σίγουρα θα ψηφίσω τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης».

ειδήσεις τώραεκλογέςAKPΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκία