Κόσμος|07.03.2023 20:25

Η νέα ασθένεια που ανακαλύφθηκε στα θαλασσοπούλια ονομάζεται plasticosis - Από τι προκαλείται και πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο

Newsroom

Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα ασθένεια στα θαλασσοπούλια, που προκαλείται από τη συστηματική κατάποση πλαστικών, σύμφωνα με τον Guardian

Τα πτηνά που αναγνωρίστηκαν ότι πάσχουν από την ασθένεια, η οποία πήρε την ονομασία «plasticosis», παρουσιάζουν ουλές στο πεπτικό σύστημα και εμφανίζουν προβλήματα στην πέψη, την ανάπτυξη και την επιβίωση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα συγκεκριμένο είδος θαλασσοπουλιού (flesh-footed shearwaters) που ζει στην Αυστραλία και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του προσλαμβανόμενου πλαστικού και του πρώτου μέρους του στομάχου.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο πλαστικό είχε καταπιεί ένα πουλί, τόσες περισσότερες ουλές είχε. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή διάσπαση των σωληναριακών αδένων του αρχικού μέρους του στομάχου, η οποία μπορεί να καταστήσει τα πουλιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και παράσιτα και να επηρεάσει την ικανότητά τους να χωνεύουν την τροφή και να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες.

Οι ερευνητές ονόμασαν τη νόσο plasticosis για να καταστήσουν σαφές ότι προκλήθηκε από πλαστικό στο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι φυσικά υλικά που βρέθηκαν στο στομάχι των πτηνών, όπως ελαφρόπετρες, δεν προκάλεσαν τα ίδια προβλήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραασθένειαπλαστικάμελέτηπουλιά